10 села се веселят на Фестивал на кестена

21024
10 села се веселят на Фестивал на кестена
Снимка: Thinkstock

Хиляди жители на осемте села в Подгорието ще празнуват Фестивал на кестена днес в петричкото село Коларово. За трета поредна година събитието се организира от дирекцията на Природен парк „Беласица", Фондация „Биоразнообразие" и общита Петрич. Веселбата започва в 14,00 часа на площада пред читалище „Яне Сандански".

Гостите ще имат възможност да се насладят на традиционните фолклорни изпълнения на ансамблите от Коларово, Беласица, Самуилово, Камена, Яворница, Ключ, Скрът и Габрене. Самодейците от други две селища – Рупите и Първомай, също ще се погрижат за настроението на присъстващите. Ще има демонстрация на характерни за региона ястия - баници, пляска, зелеви и лозови сарми, триен боб, обредни хлебчета, предаде Стандарт нюз.

Водата в няколко старозагорски села е негодна за пиене

Бедственото положение в старозагорските общини Раднево и Опан остава. Oчаква се след заседание на общинските кризисни щабове следобед т...

В специални шатри всяко от селата ще представи най-характерните за тях неща - кестенов мед, мед от акация, ракия от орехи и от смокини, различни билки, сок от дренки, пъстри носии. Ще се подреди и фотоизложба. В центъра на събитието отново ще бъдат кестените, които и тази година ще се ползват за украса на шатрите. Ще може да се хапнат варени и печени кестени, както и сладкиши, приготвени от тях. Предвиден е и конкурс за най-добро традиционно ястие.

Учениците от Професионална гимнация по икономика и туризъм „Проф. д-р Асен Златаров" в Петрич ще приготвят традиционни храни от района на планина Беласица. За любителите на планинските маршрути се предлага разходка с планински водач по туристически маршрут „Чудната Беласица", който води до местността Чуката. с Българска Фондация Биоразнообразие и община Петрич.

„Ще ни гостуват гърци и македонци. Всички ще се насладят на песни, танци, характерни обичаи. вкусни гозби и много атракции.

Идеята е с този фестивал да популяризираме културата и бита на хората в Подгорието и нашето природно богатство", сподели кметът на Коларово Атанас Гошев.

Жители на 5 видински села ще блокират Дунав мост II в събота

Жителите на 5 видински села ще затворят и двете платна на Дунав мост 2 на 28 юни (събота) в 10.00 часа сутринта за един час. Това заяви...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com