Асеновградчанка доказа - няма граници, когато искаш да помогнеш на сираци

17491
Асеновградчанка доказа - няма граници, когато искаш да помогнеш на сираци

Доброволци от Асеновград изпращат помощи на сираци от сиропиталище „Керас“ в град Казо, Уганда, Африка, информира кореспондентът на Actualno.com от града.

Първата пратена сума вече е факт. Тя е събрана от около 15 дарители и е в размер на 125 долара.

Асеновград даде малко над 4 хил. лева за 19 абитуриенти-сираци

Общо 19 момичета и момчета сираци и полусираци, които тази година са абитуриенти, получиха финансова помощ от Община Асеновград, информ...

Идеята за реализирането на инициативата е на асеновградчанката Албена Борисова. Тя е преподавател и археолог по професия. Любовта й към Африка я води по трънливия път на доброволчеството. Още като дете пътува със семейството си до там, защото нейният баща е изпратен да работи в Африка. Заживявайки там, тя обиква този необикновен континент.

„Винаги съм се чудела как бих могла да помогна, да бъда полезна на хората в Африка. Защото освен красотитте на природата, аз забелязвах и бедността и тежкия живот, пред който са изправени гражданите“, сподели Албена.

Така, връщайки се в България, тя не забравя за живота си в африканския континент. Един ден случайно попада на уебсайта на сиропиталището в Уганда и само за минути решава, че това е нейната кауза. Събира приятели, пред които показва снимки, информира ги за живота там и споделя идеята си.

Неочаквано за нея, активността и инициативата на асеновградчани е изключително голяма. В сиропиталището живеят 90 деца на възраст между 4 г. и 16 г. За всяко едно от тях се грижи 24- годишният Дерек. Той също е израстнал в това сиропиталище. Албена осъществява контакт с него и така се поставя началото на реализацията на инициативата.

Идете #steniskanabala, подкрепете кампанията на "Мото-Пфое" за сираците

Три известни имена – DJ Marten, Knapp и 45 Street – участват благотворително в тазгодишното издание на кампанията на "Мото-...

Защо точно в Уганда, питаме, защо не в България, например - и тук има много нуждаещи се? Отговорът на Албена и членове на доброволческата организация в Асеновград бе, че у нас държавата до една степен осигурява образование, медицинска помощ и покрив на сираците. Докато в Уганда обитателите на сиропиталището се грижат сами за себе си. От километри носят вода за пиене. Хранят се два пъти дневно - основно с каша от овес, царевица, брашно и други зърнени продукти. Сами са си построили класни стаи, в които учител-доброволец пристига, за да ги научи на елементарни познания. Дерек работи в хранителен магазин. Всичко, което изкарва отива за прехраната на децата.

Албена не е ходила все още в Уганда. Комуникира с Дерек по интернет. Предвидено е в следващите дни да се осъществи и онлайн среща между асеновградските доброволци и малчуганите.

А как са реагирали те, след като първите средства са пристигнали при тях? „Много са щастливи, че имат нови приятели, ново семейство“, каза развълнувана инициаторката на доброволческата група от Асеновград. Тя допълни, че децата в това сиропиталище имат нужда от абсолютно всичко - от учебни пособия, храна, лекарства до мебели.

Много е трудно изпращането на каквото и да било, обаче, заради скъпата куриерска услуга. Най-евтиният вариант е 180 лева за 20- килограмов колет по пощата. „Така че сега търсим начин, по който да могат да се транспортират не само парични средства“, допълни в заключение асеновградчанката.

737 деца от домовете са били осиновени през миналата година

Затварянето на домовете за деца без родители и предлагането на алтернативна грижа започна през 2010 година. Над 3200 деца са вписани в ...

Всеки, който желае да стане доброволец и дарител за децата в сиропиталището в град Казо, Уганда, може да открие и да се включи в грпата, специално създадена в социалната мрежа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини