Белоглавата лешоядка Лешка мъти отново

67314
Белоглавата лешоядка Лешка мъти отново
Снимка: Зелен Балкани

Лешка - белоглавата лешоядка в Спасителния център отново мъти!

Камерата, поставена във волиерата, ни позволи да видим точно кога е снесено яйцето - малко след 17 часа на 19.01.2015 г., съобщиха от Зелени балкани.

Арт ателие в нощта на прилепите в Пловдив

През 2014 г. България ще отбележи за 18-ти път Нощта на прилепите. Инициативата стартира с дейности днес от 17.00 часа в Градската град...

Първородният син на Лешка - Първолет, излюпен през април 2014 година, съвсем скоро напусна родния си дом - Спасителния център за диви животни към Зелени Балкани - Стара Загора.

Той замина за волиерата за адаптация в Сливен, поддържана в рамките на проект Завръщане на лешоядите в България, като ще бъде пуснат на свобода по-късно тази година.

Двата възрастни белоглави лешояди, които снесоха, са отдавнашни любимци и обитатели на Центъра. Лешка попадна тук през 2000 година с тежко счупване на крака. Тя бе първата птица в България, на която бе направена остеосинтеза - хируриргически метод на поставяне на пирон в счупената кост. За съжаление, макар че зарасна прекрасно, оперираният крак на Лешка остана по-къс от другия, а за времето на рехабилитация, тя свикна премного с хората и затова екипът на Зелени Балкани реши да я задържи за волиерно отглеждане.

През 2006 година, макар и сама, Лешка снесе първото си яйце, с което изненада приятно както себе си, така и целия ни екип. Още на следващата година, благодарение на нашите колеги от Фонда за дивата флора и фауна и Софийския зоопарк, намерихме партньор за Лешка. Четири поредни години семейството всяка година снасяше оплодено яйце, което за огромно наше разочарование все не успяваше да излюпи.

ВАС: Тома Белев незаконно е бил председател на Асоциацията на парковете след 2008 година

Екологът Тома Белев е заемал незаконно висок пост в продължение на цели четири години, през които без легитимна власт е упражнявал пр...

Този неуспех отдаваме освен на неопитността на младата майка и на факта, че заради куция си крак, тя няколко пъти счупваше яйцето докато се грижеше за него.

Белоглавите лешояди в природата снасят едно-единствено яйце, което двамата родители грижливо мътят 48-54 дни. За разлика от другите птици, лешоядите започват размножителния сезон изключително рано - още през зимата, така че техните малки се излюпват рано напролет, когато бозайниците раждат своите бебета. В дивата природа тогава умират повече животни - майки или бебета, така че за малките лешояди има достатъчно храна.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини