Българчета ще свирят в "Карнеги хол"

81275
Българчета ще свирят в "Карнеги хол"
Снимка: БГНЕС

Нови две престижни награди спечелиха русенските възпитаници на Училището по изкуствата, съобщи БГНЕС.

Клавирното дуо Йоана Делимаркова - Николай Димитров си извоюва правото да свири в легендарната зала "Карнеги хол" в Ню Йорк, след като получи трета награда в Международния онлайн конкурс за пиано и струнни инструменти "Американ протеже".

Радостта за 12-годишния Николай е двойна, тъй като той е отличен и индивидуално отново с трета награда. Така русенският пианист ще излезе два пъти в една вечер да свири на сцената в Ню Йорк. Малките музиканти са се преборили с над 200 свои връстници от цял свят. Те ще се представят в концерт през ноември, когато ще получат и дипломите си в "Карнеги хол".

Постижението на петокласничката Йоана и шестокласника Николай е още по-голямо, тъй като те печелят наградата си като дуо само след три месеца съвместно свирене като дуо. Това е поредното им отличие, след като станаха победители при най-малките в Международния конкурс "Франц Шуберт", което им дава и допълнителната награда – участие в концерт във Виена през пролетта. Тяхното представяне бе забелязано и от Министерството на културата, което ги отличи извънредно с грамоти за високи постижения. За изявите са двамата получиха и грамоти от общината, номинирани са и от фондация "Димитър Бербатов". В момента те се готвят за ново предизвикателство - прослушване за солисти на оркестъра на Русенска филхармония.

Това е изключително постижение за русенската клавирна школа, за Училището по изкуствата и за ръководителя на клавирната група Даниела Кюркчиева, тъй като трима нейни ученици печелят награди в Ню Йорк - Десислава Карагьозова на Международния конкурс за романтична музика 2013, Николай Димитров и Йоана Делимаркова на Международния конкурс за пиано и струнни инструменти 2014. Преди това учениците й спечелиха 13 награди на конкурса "Франц Шуберт", а самата Даниела Кюркчиева бе отличена с персонална диплома от журито като най-добър преподавател.

 

 

Уникален инструмент по чертежи на Леонардо да Винчи вече е факт

Необичайният хибрид между орган и цигулка, познат още като легендарната Viola Organista,  най-накрая е факт и се готви за първите ...

 

 

 

 

21 "Унгарски танци" от Брамс в оригиналната им версия за клавирно дуо ще звучат в НДК

Клавирното дуо Десислава Щерева - Евгения Симеонова щеизпълни 21 "Унгарски танци" от Йоханес Брамс в оригиналната им версия за четири р...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com