Българи правят жилища от товарни контейнери

21096
Българи правят жилища от товарни контейнери

Българи създадоха иновативен и амбициозен проект за изграждане на икономични и функционални жилища от морски контейнери. Огромните цветни кутии, с които се превозват стоки от Китай към Европа, влизат в употреба за изграждането на сгради, след като са приключили жизнения си цикъл по отношение на транспортирането. Проектирани да се справят с изключително тежки атмосферни условия по време на пътуването с кораби, те продължават да бъдат устойчиви и след това, което ги прави подходящи за изграждане на сгради.

Вече е проектиран и започва строежът на първия хотел от контейнери, който ще бъде със 100 стаи и ще се намира в София. Хотелът ще бъде най-високата постройка в Европа, построена от контейнери. Освен изграждането на нискотарифни хотели, бунгала, базари и офис сгради, основна цел на проекта е да изпълнява социална функция. Предстои да се реализира първото студентско общежитие от контейнери. Създадени са проекти и за детски градини, домове за възрастни хора и др. Скоростното изграждане на тези постройки е и рационално разрешение на проблема с настаняване на хора, чиито къщи са пострадали при природни бедствия.

Варна ще постави експериментално подземни контейнери

Община Варна ще започне експериментално поставяне на подземни контейнери за смет. Информацията съобщи кметът на морската столица Иван П...

„Едва ли някой може да отрече, че социалният сектор в България има нужда от иновации и развитие. Тази нова технология позволява да се вдигнат сгради до 9 етажа, като те могат да бъдат изключително функционални и икономични. Финансирането на всяко нововъведение е труден процес, но сме обнадеждени, че необходимостите на обществото и стойността на проекта ще привлекат необходимите ресурси и работим в тази посока. Бързият стоеж на сградите гарантира бърза възвръщаемост на инвестициите. А ползите за обществото са неминуеми“, каза Звезделин Минчев, един от двигателите на мащабния проект.

Сред много предимства на инициативата е издръжливостта, пожарната безопасност и малкото средства, нужни за поддръжка. Апартаментите могат да бъдат двустайни или тристайни, да се реорганизират лесно, с осигурен достъп за инвалиди. Сградите ще бъдат изключително енергийно ефективни, като разликата в сметката за ток за апартамент със същите размери и условия като стандартния, ще е повече от двойно по-ниска. А всички преимущества не са за сметка на обстановката. Интериорът може да бъде дори луксозен. По отношения на земетресенията – една сграда на 9 етажа издържа 9 степен трус.

Иновативният прокет достигна и до Румъния. Създателите бяха поканени да представят своята концепция по време на пролетното издание на експо за недвижими имоти в Букурещ.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини