Българи спечелиха престижен конкурс на НАСА

47034
Българи спечелиха престижен конкурс на НАСА
Снимка: Getty Images/Guliver

Български екип от млади учени е спечелил голямата награда  на конкурс на НАСА за проект за космическа колония - NASA Ames Space Settlement Design Contest.

Екипът е съставен от трима души – Неделчо Ласков, Иван Попов и Атанас Ковачев. Те са изработили проекта за период от две години под ръководството на д-р Веселка Радева от Варненската обсерватория и планетариум „Николай Коперник”, както и на преподавателят по физика в МГ - Варна Силвия Захариева. Проектът е озаглавен „Green Space”, тъй като е вдъхновен от идеята за екологичен живот.

НАСА ще тества изпращане на данни от Космоса към Земята с лазер

Националното управление по въздухоплаване и изследване на космическото пространство на САЩ (НАСА) ще изпрати новата си система за комун...

На второ място се класира екип от индийски учени.

Основните проблеми, които Green Space решава, са почистването на околоземното пространство от космическия боклук, неутрализирането на опасните астероиди около Земята и разработването на мини за полезни изкопаеми върху тях, както и развитие на редица научни области, за чийто напредък Космосът предоставя подходящи условия и нови възможности.

Самият проект представлява подвижна космическа станция, изградена от 9 пръстена. Всеки един изпълнява определена функция и може да се върти с различна скорост, създавайки различни гравитационни сили. Жилищата на колонизаторите са обособени в най-големия пръстен, проектиран така, че да осигури максимално здравословна и удобна среда. В останалите пръстени се организира и координира събирането на космическите отломки, извличането на ценни метали от астероидите, научно-изследователска дейност, металургия, производство на храна и др.

Учениците и техните ръководители се гордеят с факта, че са правени щателни проучвания на всички засегнати въпроси и области, а всяко предложено решение почива на научни факти. Екипът и преди е печелил отличие на НАСА – втора награда през 2012 г., но тази година са на най-високото възможно стъпало. Неделчо Ласков пък отдавна е започнал да разкрива високия си потенциал с научните си статии в електронното списание SciFi.bg

НАСА провежда състезание за разработчици в ТУ - София

За втора поредна година България ще участва в състезанието на НАСА за разработване на технологични решения с отворен код. То ще се пров...

Green Space обаче не е единственият български проект, отличен с награда на НАСА! Проектът за космическата станция Daphne е получил първа награда на журито за ученици от 12-ти клас, а "Аква де Вита" - космическа колония, която да добива вода от кометите, е удостоена с окуражителна награда.

Много е вероятно обаче учениците и техните ръководители отново да имат нужда от финансова помощ, за да отидат до НАСА, да представят проекта си на живо пред астрономическата общност и да вземат наградата си. В момента те все още празнуват, но скоро търсенето на спонсор, който да им отвори вратите към голямото астрономическо бъдеще, ще започне.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини