Българка се бори за място в Топ 10 на най-изявените млади личности в света

24412
Българка се бори за място в Топ 10 на най-изявените млади личности в света

Българката София Калинова е избрана за финалния кръг на световния формат на Junior Chamber International (JCI) - Десетте най-изявени млади личности на света за 2015 (The Outstanding Young Persons in the World).

През месец май тази година тя беше отличена в категория „Хуманитарно и/или доброволческо лидерство“ в националния кръг на наградите. След признанието в България бе номинирана в световния формат и вече е сред 20-те полуфиналисти от над 200 номинирани от цял свят.

Около 10 000 бежанци са потърсили убежище у нас

Нова бежанска вълна се очаква в Европа. На границата на Сирия и Турция има над 3 милиона бежанци. По данни на Върховния комисариат на б...

От днес до 19.08.2015 г. всеки може да даде своя глас за София, като натисне бутона "Like" на следния интернет адрес http://www.jci.cc/toypvote/?n=10. Тези гласове ще бъдат включени към гласовете на международно жури, което ще определи 10-те най-изявени млади личности на света за 2015 г. Официалната церемония по връчването на световните отличия ще се проведе през месец ноември в Каназава, Япония.

София Калинова е отличена в България и достига до полуфиналния кръг в световния формат на TOYP заради непрестанната си дейност в защита правата на глухонемите. Тя самата е глухоняма и като ученичка преживява сериозен сблъсък с образователната система, когато разбира, че не може да се яви на матура по английски език заради частта със слушане на текст. Това я провокира да се бори срещу дискриминирането на глухите в България и днес благодарение на нея всеки български ученик с увреден слух има право на изпит по чужд език на матурите. София е посветила живота си на осигуряването на достъп до образование, професионално развитие и социално равенство на глухонемите в България. Дейността й е силно обвързана с прилагането на Конвенцията на ООН за правата на хората с увреждания в България и Европа. Освен това отличената се е ангажирана с редица доброволчески дейности в младежки организации.

Основите на наградите TOYP са поставени в САЩ през далечната 1938 г. От 1983 г. те започват да се провеждат и в редица държави, където има представителства на Junior Chamber Internatonal. А в България началото на тези годишни отличия бе поставено през 2015 г. 

В основите на наградите TOYP е идеята всяка година да бъдат отличавани по десет изявени млади личности с постижения в сферата, в която се реализират. А целта е - от една страна да бъдат мотивирани активните млади хора да продължат да се развиват, а от друга – те да бъдат вдъхновение за останалите.

С наградата TOYP през годините са отличени личности като Елвис Пресли, Джеки Чан, Джон Кенеди, Хенри Кисинджър и много други световни величия. Сред тях вече се нареждат и първите отличени от България.

Влиза в сила Ньойският договор

На 9 август 1920 година в сила влиза Ньойският договор. Той е подписан между България и страните от Антантата. С Ньойския договор се сл...

 

Junior Chamber International (JCI) е международна неправителствена организация обединяваща млади, амбициозни и активни хора от цял свят, за които креативността не е просто дума. Те създават и надграждат над вече създаденото.

JCI е създадена през 1915 г. в щата Мисури, САЩ, и към момента има представителства в 124 държави. В България JCI съществува от 2011 година с локални секции в София, Пловдив и Варна. До момента има установени взаимоотношения с БТПП, Международна търговска камара, Уницеф, AIESEC, Софийски университет „Св. Климент Охридски”, ВУЗФ, големи компании от сверата на бизнеса, както и редица неправителствени организации.

Организацията работи по проекти свързани с бизнеса, социалните и културни дейности, международната дейност и обученията. 

 

Третата въздушна обиколка на България стартира от Пловдив

От Пловдив започна Третата въздушна обиколка на България, посветена на 100-годишнината от създаването на първия български самолет, съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини