Български учени са участвали в откриването на 2 нови химични елемента

96182
Български учени са участвали в откриването на 2 нови химични елемента

Български учени са участвали в откриване на два нови химични елемента. Това стана ясно на среща между вицепремиера по икономическите отношения Даниела Бобева и акад. Виктор Матвеев, който е директор на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна, предаде БГНЕС.

Бобева обясни, че целта на посещението на акад. Виктор Матвеев е да обсъди с колегите си сътрудничеството на Обединения институт за ядрени изследвания в Дубна с български научни институти. Вицепремиерът каза, че с акад. Матвеев са имали възможност да обсъдят сътрудничеството и приноса на правителството в съвместната работа на института.

Директорът на Обединения институт за ядрени изследвания ще получи и две важни награди. Ще бъде удостоен с почетното знание "Доктор хонорис кауза", ще му бъде връчени диплом за почетен международен представител на БАН.

От своя страна, акад. Виктор Матвеев заяви, че е трогнат от наградите от БАН и СУ. Пристигнах не само, за да окажа благодарност, а и да осъществя контакт с правителството и отношенията между нас, каза той. Видният учен отбеляза, че България участва много активно в работата на Обединения институт за ядрени изследвания и българите имат много голям принос. В най-трудните моменти на института именно българи са помагали той да се развива.

Едно от най-големите постижения на Обединения институт за ядрени изследвания е, че Международната организация по химия и физика е взела решение за попълване на Менделеевата таблица с два нови елемента. Те ще носят следните имена и номера-114-Флеровий и 116-Ливърморий. Акад. Матвеев обясни, че български учени са взели значително участие в тези открития.

Институтът е направил запитване към Международната химична и физична организация за попълване на таблицата с още четири елемента. Руският учен посочи, че развитието на фундаменталните технологии налива приложения в редица иновационни технологии, като например в лъчетерапията за лекуване на онкоболни. Друг пример за такава технология съпътстваща откриването на свръхтежките елементи са филтри, които намират широко приложение в медицината и в други промишлености като винената.

Дейност с пряко приложение, тъй като страната Русия е с развита ядрена енергетика е разработката за третиране на дългоживеещи ядрени отпадъци. Това е много важно, защото така атомната енергетика може да се превърне в чиста технология. Обединеният институт е избран за координатор на програма за изследване на замърсяването с тежки метали, изследват се мъхове. Акад. Виктор Матвеев завърши с това, че независимо тежката икономическа обстановка, в която се намира България правителството прави всичко възможно, за да развитие фундаменталните изследвания.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини