Дарителският проект за раздаване на храна на 15-годишния Мино търси съмишленици

13683
Дарителският проект за раздаване на храна на 15-годишния Мино търси съмишленици
Снимка: YouTube

В Пловдив днес (22 юли) ще се случи благотворително раздаване на храна като част от проекта “Ако си дал”. Инициативата предприемат 15-годишният Мино Караджов и партньорът му Стефан Чолаков.

Храната не е предназначена само за хора, които са лишени от дом, а за всички, които имат нужда от топъл обяд или вечеря, обясни Мино пред Actualno.com. Младежът отдавна обмислял възможността да предприеме подобна инициатива, а идеята се родила след публикацията в социалните мрежи на човек, работещ в заведение и търсещ нуждаещи се, на които да даде храна. Причината - за да не се разваля, което “си е и грях”, каза Мино.

НИМ дарява пет православни икони на опожарения параклис над Сопот

Националният исторически музей /НИМ/ ще дари пет православни икони на параклиса над град Сопот, в който беше извършен умишлен палеж. То...

Миналия месец младият човек засне видео със своя първи опит в благотворителното раздаване на храна, което беше разпространено във виедомрежата за споделяне на клипове YouTube. Тогава той заяви, че очаква доброволци, които да се присъединят към него.

"Очаквах да се присъединят закусвални, ресторанти и други места за хранене. За съжаление проблем се оказа това, че новината беше отразена от доста медии, а никъде не беше упоменат нашият сайт, чрез който може да се свържат с нас“, обясни той.

Проектът “Ако си дал” си има своя интернет адрес (http://akosidal.venqka.tk), чрез който заведенията за хранене могат да включват в инициативата, като предоставят хранителни продукти. Нужно е само да попълнят контактна форма, в която посочват името и мястото на ресторанта, както и телефон за обратна връзка. Най-важното е тази храна да бъде годна за консумация и да бъде приготвена в заведение, което има действащо разрешение от ХЕИ, подчертава Мино. От проекта обещават да се свържат с тях до 24 часа и да се заемат със събирането и раздаването на храната.

Хората зад инициативата също така ще се зарадват и на присъединяването на доброволци към “Ако си дал”, които могат да отделят малко от времето и труда си. Желание за участие отново може да се заяви на сайта на проекта.

Заради безумното ДДС върху даренията, стотици българи гладуват

Около 670 000 тона храна годишно отиват на боклука, показват данни на Българската хранителна банка (БХБ). Това се равнява на близо 2,2 ...

Мино отбеляза също, че не търсят даряването на парични средства, а само на хранителни продукти или вода, която е особено необходима в жегите през лятото.

За момента благотворителната инициатива действа само в София и Пловдив. Мино изрази надежда, че “Ако си дал” може да се разрасне и в други градове, а в бъдеще да успеят да предприемат големи раздавания, включително в старчески домове и на хора, които са трудно подвижни. Последното е проект в зародиш, тъй като с организацията на "Ако си дал" се занимава Мино, а като се има предвид, че е учащ, това не е толкова лесно. Все пак той отбелязва: “Не мисля, че правиш добро, отнема толкова много време”. Все пак, по думите на младежа, състраданието и съпричастието се среща доста рядко в България, като той базира наблюденията си на база на своите връстници.

Първото раздаване на “Ако си дал” в Пловдив ще започне в 13.30 ч. от Централните хали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини