Двама монаси спасяват Църногорския манастир

9820
Двама монаси спасяват Църногорския манастир
Снимка: Wikipedia.org

Нов асфалтиран път до Църногорския манастир "Свети Безсребреници Козма и Дамян" ще бъде открит идващата неделя на 10 май. Само допреди няколко години светата обител е била порутена постройка. Днес вече е един от най-красивите православни храмове в България, предаде bTV.

Църногорският манастир е на повече от осем века. Сградата е била е разрушавана, опожарявана и разграбвана. Манастирът е бил използван за пионерски лагер и за обор.

Честваме 200-годишнината от възстановяването на Църногорския манастир „Св.св. безсребреници и чудотворци Козма и Дамян Асийски”

С благословението и в присъствието на Негово светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит започнаха честванията на ...

Днес няма и следа от разрухата. Това се дължи на двама монаси, които преди 17 години идват тук и постепенно започват да възкресяват светата обител. Един от тях е игуменът на манастира архимандрит Евгений. "Манастирът го заварихме буквално полуразрушен, ограбено. Абсолютно всичко ограбено", разказва той.

Въпреки това монасите остават сред руините и започват с възстановяването. Стотици хора помагат с доброволен труд и дарения, а за реставрацията са вложени милиони левове.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини