Единственият в България 3D планетариум ще отвори врати в пловдивския природонаучнен музей през септември

80762
Единственият в България 3D планетариум ще отвори врати в пловдивския природонаучнен музей през септември

Единственият в България 3D планетариум ще отвори врати в Природонаучния музей в Пловдив през месец септември. Това съобщи пред журналисти директорът на музея - Огнян Тодоров, предаде "Фокус".

По думите на Тодоров обществената поръчка за изграждането на съоръжението вече е обявена. Само три фирми в света правя подобни планетариуми, а това ще е събитие, както за България, така и за Балканите, каза още Тодоров.

В Пловдив изграждат първия 3D планетариум у нас

В Природонаучния музей в Пловдив ще бъде изграден първият у нас 3D планетариум, предаде kmeta.bg. Това съобщи кметът на града Иван Тот...

По думите му заедно с планетариума ще бъде отворена и част от експозицията на музея, който е в ремонт от месец октомври миналата година. За останалата част ще се нужни поне още седем месеца, каза още Тодоров.

По думите на директора експозиционният план за цялостната визия на музея се изготвя в момента, като тя ще е съвсем различна от предишната.

Експонатите ще бъдат представени в по-различна среда с озвучаване, със светлинни ефекти, каза още Огнян Тодоров.

Подготвят се доста нови експонати. Имаме уникална пещерна мечка, която е една от четирите в световен мащаб и е сглобена от единствен скелетен експонат, както и две огромни анаконди, каза още Тодоров. Според него планирано е целият долен етаж да изглежда като пещера, която ще включва аквариума, терариума, както и първия черноморски аквариум, който се намира във вътрешността на страната. По-голяма ще бъде и залата с терариума, като в нея ще са представени предимно неотровни и неагресивни видове, за да могат посетителите, които искат, да се докоснат до тях. Близкият контакт с влечугите ще бъде под зоркото око на специалист, който работи на щат в музея, каза още Огнян Тодоров.

Небет тепе ще бъде пловдивският Царевец

Небет тепе трябва се превърне в пловдивския Царевец, заяви кметът на Пловдив Иван Тотев. По думите му ще се търсят пари от Междунаро...

От днес започнаха довършителните работи по първия етап на Природонаучния музей, който включва нови настилки, гипсокартон по всички стени, тавани и осветление. Срокът на изпълнение е 105 дни, а цялостната визия на музея ще може да се види най-рано през месец септември.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини