Еврокомисар и кмет направиха първа копка на "Детска къща" от кампанията "Бъди герой"

35382
Еврокомисар и кмет направиха първа копка на "Детска къща" от кампанията "Бъди герой"

Еврокомисарят Кристалина Георгиева и кметът на София Йорданка Фандъкова направиха първата копка на проекта "Детска къща", с която мечтата на фондация "За нашите деца" след точно 7 месеца ще се сбъдне. Домът, който ще приюти за определен период изоставени бебета преди да им бъдат намерени приемни семейства или осиновители се намира в центъра на столицата - на ул. "Гюешево" №21. Теренът за строежа е предоставен безвъзмездно от Столична община за период от 10 години. Архитектурният проект, материалите и самото построяване на сградата също се случва на благотворителен принцип и без заплащане, обясни изпълнителният директор на фондация "За нашите деца" Иванка Шалапатова, която е моторът на кампанията - от идеята до съботната първа копка на къщата.

Ръст на постъпилите в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив

Около 30 са новопостъпилите в Дома за деца, лишени от родителски грижи "Княгиня Мария-Луиза" в Пловдив за последната една година. Тов...

КАКВО ОЗНАЧАВА ПРОЕКТЪТ "ДЕТСКА КЪЩА"? Проектът се реализира от фондация "За нашите деца" в партньорство със Столична община. Столичен общински съвет осигурява право на строеж на "Детска къща", а проектирането се осигурява безвъзмездно от арх. Ивайло Владимиров от "Круша" ООД.

Като социално отговорна компания, за набирането на средства за построяването на Детската къща първа откликва фирма "Градус". Срещу всеки закупен продукт с марката "Градус" компанията отделя сума за построяването на къщата за деца, лишени от родителска грижа. Кампанията "Бъди герой!" не само има грижата за набирането на необходимите средства, но и подкрепя активно усилията на фондацията в повишавате на обществената чувствителност към проблемите на най-малките изоставени деца.

Благодарение на дадената публичност на кампанията и широкия обществен интерес към каузата на фондация "За нашите деца" към инициативата се присъединяват още "Дънди прешъс металс" от Челопеч и други бизнес и частни дарители, които правят възможно ангажирането на строителна компания под ръководството на фондацията. Строителните дейности ще започнат в началото на 2015 година, а къщата предстои да бъде финализирана към средата на годината. За гарантиране високото качество на строителната дейност безвъзмездно се включва и компанията "Рафаилов Консулт" ЕООД, която осигурява строителния надзор.

4186 деца живеят в социални домове, семейни центрове и защитени жилища

По данни на Държавната агенция за закрила на детето, предоставени на Националната асоциация за приемна грижа, към края на януари 2014 ...

КАКВО Е "ДЕТСКА КЪЩА"? Тя ще функционира по изцяло нов модел за България. В нея ще бъдат настанени между 6 и 8 бебета, изоставени от родителите си в първите седмици от своя живот. Те ще останат в здравословната среда на къщата, докато за тях се намери постоянно и сигурно семейство. Грижа за тях ще полагат приемни родители с подкрепата на екип от обучени специалисти. По този начин децата ще бъдат обгрижвани и обичани, без да усещат изолация и самота. Цел на фондация "За нашите деца" е престоят на бебетата да бъде минимален, като за това ще се погрижат други екипи от специалисти на фондацията, които ще подготвят родните семейства, близки и роднини, приемни семейства и осиновители за децата от Къщата.

Животът в Детската къща е организиран като в семейство, обясниха от фондацията. Домът осигурява естествена възможност за контакт между детето и неговите родители, роднини или приемащи семейства. В къщата децата не просто пребивават, а се радват на пълноценен живот като биват насърчавани и подкрепяни в тяхното развитие. Заедно с приемното семейство те изживяват емоцията на празниците, личните тържества, общуването с приятелите и съседите и всички ключови за развитието им моменти, от които биват лишени в социалните домове.

ЗАЩО Е НЕОБХОДИМА "ДЕТСКА КЪЩА"? Защото близо 3000 деца в България все още живеят в социални домове. От тях над 1500 са с увреждания. Всяка година броят на изоставените деца е около 2000, 1000 от тях - още в родилния дом. България е на първо място в Европа по брой на изоставени бебета. Обичайната практика, когато новородено бъде изоставено, е то да попадне в медико-социален дом за бебета, който е медицинско заведение и няма нищо общо с нормалните домашни и семейни условия. Изоставените деца живеят в страшна самота. Те протягат ръчички към празното пространство с надеждата, че някой ще ги вземе и ще ги обича, обясняват още от фондацията. Те спират да плачат, защото няма кой да ги чуе. Те спират и да се смеят, защото няма кой да им отвърне с топла усмивка. Тази изолация нанася тежки травми на човешката психика, а оттам и физика. Много от "изостаналите" в развитието си деца не са се родили такива, а го дължат на липсата на грижи и внимание, категорични са от "За нашите деца".

Повече от 2000 деца годишно постъпват в домове за изоставени

Повече от 2000 български деца продължават всяка година да постъпват в българските домове. Най-тревожната тенденция е, че не намалява бр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини