Европейски университети търсят наши отличници по математика

59046
Европейски университети търсят наши отличници по математика

Oтличниците по математика и природни науки са най-желаните студенти от чуждестранните вузове, които търсят тук бъдещите си възпитаници. Това стана ясно след приключилото вчера изложение „Световно образование", на което над 60 задгранични университета препитваха наши кандидати, съобщи КРОСС.

С шестица на държавните изпити по точната наука трябва да са всички младежи, които мечтаят да учат IT или технически науки в най-търсената дестинация за образование - Великобритания. Все по-стриктни изисквания поставят и висшите училища в Дания. До миналата година университетите в родината на Хамлет приемаха абсолютно безплатно всеки студент, пожелал да получи магистърската или бакалавърската си степен там. От тази година режимът е по-стриктен, обясниха организаторите от „Интеграл". За прием вузовете изискват демонстрирани отлични умения да се решават задачи, въведени са и квоти за прием по националности.

Танев: Университетите са много, а качеството е под въпрос

Университетите в България са прекалено много, но качеството, което предлагат, е под въпрос, смята министърът на образованието Тодор Тан...

„Не подценявайте резултатите си от матурите", предупредиха просветните консултанти. Дори в дипломата да имате отлични оценки по даден предмет, зрелостните изпити имат особена тежест. Около 90 на сто от неприетите зад граница наши младежи са порязани именно заради слабо представяне на зрелостните изпити, обобщиха консултантите.

Между 10 и 15 на сто от абитуриентите всяка година заминават да следват в чужбина, сочи статистиката на „Интеграл". Очаква се тази година между 5500 и 6000 тийнейджъри да стегнат куфарите за чужбина. Официално Министерството на образованието не събира подобни данни; с тях разполагат само специализираните посреднически фирми. Дори и те обаче нямат точна представа колко от дипломиралите се младежи избират да останат зад граница и колко се връщат да практикуват професията си у нас.

Най-желаната дестинация и тази година остава Великобритания. Много популярна продължава да е и Германия, особено сред младежите от елитните немски гимназии. В много от случаите те получават диплома за средно образование, валидна и в родината на Гьоте, което ги освобождава от задължението да държат приемни изпити. Държавата е с изключително ниски семестриални такси, които в определени провинции се поемат изцяло от местните управници. Това прави следването по-евтино дори от това в български университет. В момента в Германия учат близо 12 000 българи.

80% от олимпийците заминават за чужбина

Около 80 на сто от медалистите ни от олимпиади и състезания заминават да учат в чужбина, след като завършат. Това сочат данните на Сдружението на ръководителите на олимпийски отбори у нас. Най-често нашите таланти получават покана за обучение с пълна стипендия от гиганти като Харвард, MIT, Станфорд и Бъркли. Най-често младежите получават по няколко оферти, включително от вузове в Европа, и могат да избират къде да получат образованието си. Обичайната дестинация са колежите в САЩ, тъй като те имат гъвкава социална политика и поддържат нормален стандарт на живот за студентите си дори ако семействата им не са заможни и нямат възможността да ги издържат.

Валери Жаблянов: Абсурдно е държавни пари да отиват за частно образование

Средно 1300 лева отиват за всеки ученик в България в училища, които не са частни. Тези пари се дават от държавата и точно това е в осно...

Не е задължително тийнейджърите да са медалисти, за да получат покана от най-титулуваните световни университети. Комисиите по приема често поощряват не само младежи с таланти в областта на науката, но и добри спортисти, ученици с музикална или художествена дарба.

Наесен 82 класа поемат към Острова

Наесен 2130 български първокурсници ще поемат към университетите в Обединеното кралство. При среден норматив от 26 ученици на паралелка това означава, че 82 класа ще стегнат куфарите след лятната ваканция. Това сочат данните на единната система за записване на студенти на Острова - UCAS.

Миналата година нашите младежи са били с 30 повече. „Това обаче е резултат от намаляващата като цяло бройка абитуриенти", поясниха от „Интеграл".

Висшите училища във Великобритания поддържат едни от най-високите в Европа такси. Въпреки това заради отличното образование и гарантираните кредити много българи поемат именно натам.

Т. Танев: Някои от университетите не са университети

Някои от университетите не са университети. В България за първи път идва голяма европейска програма за растеж в образованието. Тя обаче...

С броя на кандидатурите си България си запазва място в топ 10 на европейските страни, изпращащи най-много студенти на Острова. Това ни нарежда в един списък с Германия, Франция, Гърция, Испания и Италия.

Хазяи проверяват квартиранти онлайн

Внимавайте какво слагате във Фейсбук страниците си, предупреди Ирина Христова от „Интеграл" кандидат-студентите. Не само приемните комисии в университетите, но и хазяите, при които младежите търсят временен подслон, все по-често проверяват профилите на тийнейджърите в социалните мрежи. Затова снимки от бурен домашен купон, обиди или расистки лозунги могат да се окажат препъникамък в пътя ви към желаното висше училище или дом. Златното правило в такива случаи е - не качвайте нищо, което не желаете бъдещите ви преподаватели и колеги да видят.

„Най-елитните световни университети имат определени ценности и предпочитат бъдещите им студенти, ако не се индентифицират с тези ценности, то поне да не бъдат в остър разрез с тях", обясни управителят на „Интеграл" Ирина Христова правилата на онлайн етикецията.

Проф. Танев поиска по-малко вузове

Монов: Да сте чували за победител на международна олимпиада от частно училище?

Дискусията за образованието е важна във всеки един контекст на обществения ни живот, защото това което ме тревожи, е непрекъснатото пад...

Образователният министър проф. Тодор Танев ще се опита да намали броя на вузовете у нас. Това намерение заяви самият той пред Нова телевизия. По силата на академичната автономия просветното ведомство няма право да определя колко да са университетите или каква да е тяхната структура. „Ще се опитам леко, по тяхно желание. Сливането е възможно, такъв е словашкият опит", посочи Танев. Всъщност стъпки в тази насока са заложени и в управленската програма на кабинета. Тя предвижда до 60% от субсидията за висшите училища да се разпределят въз основа на представянето им в рейтинговата система. Така парите от хазната ще се дават само на направленията, които „произвеждат" реализирани на пазара на труда висшисти. Реално това ще принуди университетите да съкращават неефективни катедри и специалности.

Танев потвърди, че обмисля и въвеждането на единен приемен изпит за всички висши училища. В момента тази роля се изпълнява от матурите. Според министъра обаче зрелостните изпити трябвало да служат само за изход от средното образование, но не и за вход към висшето.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини