Иновативно обучение запозна ученици от Ловеч с опасността от дрогата

5369
Иновативно обучение запозна ученици от Ловеч с опасността от дрогата

В СОУ “Св. Кл. Охридски“ – Ловеч, се проведе обучение по метода „Връстници обучават връстници” и аутрич (бел. ред. - работа на терен с деца и младежи в риск от употреба на психоактивни вещества), съобщи кореспондентът на Actualno.com в града.

Инициативата е на Общинския съвет по наркотични вещества и Превантивно-информационния център за борба с наркотичните вещества и е организирана за ученици от 8-12 клас от всички средно общообразователни училища и професионални гимназии в абщина Ловеч. Целта е да се подготвят млади хора, които са мотивирани да развият поведенчески умения, да усвоят знания и методи за работа като обучители на връстници по проблемите на употребата на психоактивни вещества, обясни Нели Патаринска, секретар на Общинския съвет по наркотични вещества.

Мадона оставила децата си да решат дали да пробват дрога

Кралицата на попа Мадона шокира почитателите си, като призна, че разрешава на децата си да използват наркотици. Относно текстовете на ...

Учениците получиха знания за различните видове наркотици, за въздействието и последиците от употребата им, запознаха се с основните термини, свързани с употребата на наркотични вещества. Младите хора упражниха уменията си за аргументация, за критично мислене, за анализ на ситуации, свързани с рисково поведение, умения за разрешаване на конфликти и стресови ситуации, умения за устояване на групов натиск. Участниците в обучението вече могат да откриват причините, поради които хората употребяват дрога, да генерират алтернативи на това поведение и да повишат вниманието си към собствените мотиви и нагласи към употребата на дрога. Обучението целеше и формиране на толерантно отношение към зависимите от наркотици, т. е. те осъзнаха факта, че зависимите са болни хора, които се нуждаят от лечение и от подкрепата на обществото. Тийнейджърите се обучиха да планират здравноообразователни занятия и дейности в училище. Чрез различни игрови ситуации и казуси обучаемите имаха възможност да опознаят по-добре собствената си ценностна система и да усвоят различни интерактивни методи за работа с връстници.

На 20 април на обучените млади хора ще бъдат раздадени сертификати и план-график за предстоящата им работа като обучители по метода „Връстници обучават връстници“. В края на всеки месец ще се организира работна среща, на която младежите ще отчитат своята работа.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини