Каменната сватба е готова за бракосъчетания

68261
Каменната сватба е готова за бракосъчетания
Снимка: БГНЕС

Скалният феномен Каменната сватба е готов за бракосъчетания, след като днес членове на асоциацията по туризъм "Перперикон" събра 20 чувала с отпадъци от района до село Зимзелен край Кърджали, предаде БГНЕС.

Идеята на членовете на учредената преди два месеца асоциация е скалните образувания да служат като естествен декор при бракосъчетания на младоженци с нестандартен вкус. Оборудвани с найлонови чували, ръкавици и помощни средства, днес хотелиери, туроператори, екскурзоводи, търговци на сувенири претърсиха всички краища на природната забележителност, както и канавките край пътя между селата Сипей и Зимзелен. Миналата година на Каменната сватба бяха играни спектакли от програмата на Международния театрален фестивал "Перперикон".

Още през 1986 г. на това място са правени снимките на филма "Каменната гора" с режисьор Иля Велчев, а през 2008 г. - на "Козелът" на Георги Дюлгеров. Сега обаче членовете на туристическата асоциация очакват заявки за бракосъчетания.

Директорът на Обредния дом в Кърджали Моника Атанасова заяви, че все още младоженци не са проявили интерес към изнесен ритуал на Каменната сватба. "Повечето предпочитат сватбените салони, където наши служители осъществяват и гражданския ритуал, но има все по-засилен интерес към полагане на подписа в сградата или в двора на Историческия музей. Още от 2002 г. архитектурата на музея привлича младоженци, а досега две двойки от София пожелаха да подпишат гражданския си брак на Перперикон", посочи Атанасова. Според нея единственият проблем пред служителите й е липсата на електрозахранване на скалистите паметници. Трудност представлява и транспортирането и изкачването на агрегати, техническо оборудване и задължителните за ритуала аксесоари, но въпреки това сме се справяли, обясни тя.

Каменната сватба /или Вкаменената сватба/ се намира на около 4 километра източно от Кърджали и е сред най-интересните скални образувания от групата на т.нар. Кърджалийски пирамиди в Източните Родопи. Според учените природният феномен е започнал формирането си преди 40 млн.години поради подводна вулканична дейност, образувала скалните риолитови туфи. След като морето се оттеглило, под въздействието на ветровете, слънцето и дъждовете се създали формите, наподобяващи огромни човешки фигури.

Легендата обаче звучи страховито, не липсва и еротичен момент в нея. Според преданието младеж от Зимзелен се влюбил в девица от съседно село, вдигнали сватба. И когато сватбарите тръгнали пеш към Зимзелен, внезапен силен вятър отвял булото на младоженката. Тогава се открила и неземната й хубост, при вида на която сватбарите буквално онемели, а свекърът диво завидял на сина си. Заради нечистите му помисли природните сили вкаменили всички, но оставили единствено младоженеца жив. Тежко заплакал той и през горчиви сълзи молел ветровете да вкаменят и него. Незасъхналите сълзи на злочестия Ромео до днес се събират във вдлъбнатините на подножието на Каменната сватба. Друга легенда разказва, че баба му призовала природните стихии да прережат греховните мераци на баща му. Тя не била поканена на тържеството, макар да е отгледала момчето. Скрита в отсрещната горичка, тя наблюдавала дългото сватбарско шествие и уловила нечистите желания на свекъра, а после сама се превърнала в камък. Действително срещу Вкаменената сватба има скални фигури, една от тях наподобява старица, бдяща над веселата хорска върволица.

Ще дръзнат ли съвременните младоженци да се бракосъчетават на място, легендирано с подобна карма, остава да се види.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини