Каменният град от Дуранкулак разкрива още от своите тайни

21035
Каменният град от Дуранкулак разкрива още от своите тайни

Уникално култово съоръжение на 7500 години откри екип от археолози на големия остров в Дуранкулак.

Тук се намира една от най-старите праисторически култури в Европа, открита още през 70-те години. След повече от 11 години прекъсване разкопките продължиха това лято и извадиха на повърхността още от тайните на каменния град в езерото, съобщава БНТ. 

Неизвестен човешки прародител е открит в Южна Африка

В южноафриканска пещера учените са открили 15 скелета, принадлежали на човекоподобни същества, които са живели на нашата планета преди ...

През последните дни археолозите разкриват може би най-голямата известна до момента каменна сграда в Европа, както и пещ, която е била използвана близо 80 години. В близко помещение са намерени различни култови предмети. Сградата е била срутена при земетресение и опожарена.

"Това предизвикателство, пред което сме изправени в момента е да разкрием последователността на напластяване на няколко етажа или етапа на живот в една от най-монументалните сгради въобще в праисторическа Европа с обща запазена площ над 200 квадратни метра, ако е била двуетажна над 400 кв. м.", заяви археологът Петър Зидаров.

Каменният град от Дуранкулак е световноизвестен паметник на културата и дава представа какви са били хората от каменно-медната епоха.

"Хората, които са живели на това място не само са били отлични строители, но са и сред първите хора, к. са започнали да топят метали-самородна мед, самородно злато, изработват накити от тях и търгуват с далечни земи включително до гръцкото крайбрежие", обясни археологът Петър Зидаров.

МС обсъжда допълнителни средства за консервация и реставрация на археологически обекти

Министерски съвет ще обсъди отпускане на допълните средства за консервация и реставрация и консервация на археологически обекти. Пост...

Праисторическото селище на острова е от така наречената култура Хаманджия 4, проучвана близо 40 години от проф. Хенриета Тодорова. В екипа който участват специалисти от Института по археология при БАН, Нов български университет и Регионалния исторически музей във Варна, а финансирането е от Министерството на културата и община Шабла.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини