Китайска компания има интерес да направи завод за кабели у нас

13636
Китайска компания има интерес да направи завод за кабели у нас
Снимка: МИЕ

Китайската технологична компания Hengtong Optic-Electric проявява интерес за изграждането на завод за оптични кабели в България. Това стана ясно на среща на ръководството на компанията със зам.-министъра на икономиката Любен Петров в Шанхай, съобщават от пресслужбата на икономическото ведомство.

Навлизането на нашия пазар е част от стратегията на компанията експанзия на външните пазари, обясняват от там.

Русия ще стане сателит на Китай?

От мига на "обръщането към Изтока" измина вече година, но Русия все още не е намерила мястото си в Източна Азия. И ако не развие там с...

Вицепрезидентът на китайската компания Анмин Гао съобщи, че започват голям инвестиционен проект за Централна и Източна Европа (ЦИЕ), като България вече е в центъра на техния интерес. Проучват се възможностите за основаване на съвместни предприятия.

От компанията заявиха по-конкретно интерес към развитието на оптична мрежа за високоскоростен интернет в селските райони, както и в енергийни мрежи. Тъй като компанията използва българска суровина за производството на своите кабели, те проучват възможността да направят такъв завод у нас. Китайската компания има 7 млрд. долара годишен оборот за миналата година.

Любен Петров запозна компанията с данъчната и инвестиционна среда в България, като посочи, че предлагаме редица облекчения за големи инвеститори. Той добави, че България насърчава развитието на индустриални зони, както и приоритетния проект София Тех Парк и покани компанията да се запознае с тези проекти.

Директорът на Българската агенция за инвестиции (БАИ) Стамен Янев добави, че агенцията предоставя както сертификати за приоритетен клас инвеститори, така и допълнителни насърчителни мерки за инвестиции във високотехнологични сектори в общини с висока безработица.

България и Сърбия с общи проекти в селското стопанство за 28 млн. евро

България и Сърбия се договориха да си сътрудничат в областта на селското стопанство и се разбраха за участие в общи проекти за трансгра...

Зам.-министърът се срещна още и с вицепрезидента на китайската компания China BBCA Group Corporation Хъ Уей. Компанията има интерес към търговия и преработка на селскостопанска продукция у нас, както и сътрудничество в научно-развойната дейност. Петров заяви, че компанията може да разчита на подкрепата на държавата за инвестиции в България.

Междувременно днес правителството одобри проект на Меморандум за разбирателство в областта на туризма между българското Министерство на туризма и китайската Национална администрация по туризъм. В документа се посочва, че туризмът е приоритетен сектор за двете държави, като редовно ще бъдат обменяни туристическа информация и добри практики, с което да се стимулира засилването на китайския туристически поток към България.

Двете страни ще проучат и възможностите за прилагането на китайски социални програми с цел привличане на повече туристи от КНР в България, включително на хора на възраст над 65 години.

Предприятията в България и Китай ще бъдат насърчавани да инвестират в проекти, които ще подобрят туристическата им инфраструктура.да се да бъдат разработени и проекти за общи туристически маршрути и съвместни туристически продукти между България и нейните съседни държави, които ще са насочени конкретно към китайския пазар. Ще се разширят и съвместните контакти между академичните общности под формата на обмен на опит, добри практики и обучение на туристически кадри.

Първа копка на нова система за управление на отпадъци в Сливен

Първа копка на новата регионална система за управление на отпадъците в регион Ямбол направиха днес кметовете на пет общини, съобщава Да...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини