Кметът на Асеновград предлага Бачковския манастир да дари земи на роми

10278
Кметът на Асеновград предлага Бачковския манастир да дари земи на роми

Дарение на земеделска земя - частна общинска собственост да бъде направено от Община Асеновград на Бачковския манастир „Успение Богородично“. Това предложение ще отправи отново към съветниците кметът на града доктор Емил Караиванов.

През месец юни тази година той предложи на Общински съвет да бъде одобрено извършване на дарението. Предложението му тогава не събра необходимия брой гласове. За да се приме точката, трябваше 25 от асеновградските старейшини да гласуват „за“. Само 19 обаче подкрепиха идеята.

Започва събарянето на незаконни сгради във варненския ромски квартал

От следващата седмица започва събарянето на незаконни сгради в ромския квартал "Максуда". Това стана ясно по време на сесията на Общин...

Проблемът с построените върху земя, собственост на Бачковския манастир, къщи и самонастанилите се там хора от ромското население на асеновградското село Боянци стои неразрешен години наред. Според Караиванов, дарението е единствената възможна алтернатива, която би удовлетворила и двете страни. Затова той внася за втори път докладна записка, с която предлага 13 имота, с обща площ близо 50 декара, да бъдат дарени на Светата обител. По този начин храмът ще бъде компенсиран за невъзможността да използва по предназначение земите си в Боянци, смята градоначалникът.

След като първия път предложението не бе прието, то ще бъде отправено отново от доктор Караиванов към Общински съвет Асеновград на предстоящото 62-ро редовно заседание следващата сряда (26 август). В случай, че извършването на дарение бъде одобрено, ромските фамилии ще могат да узаконят или да закупят имотите.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини