Куче за трюфели откри антично сребърно съкровище в Стара планина

121955
Куче за трюфели откри антично сребърно съкровище в Стара планина

Търсач на трюфели със специално обучено за целта куче донесе в Националния исторически музей (НИМ) антично сребърно монетно съкровище, състоящо се от 16 сребърни монети от едър номинал (тетрадрахми), сечени в т.н. Първа македонска област на Рим. Монетите са отлично запазени. Това съобщи директорът на Национален исторически музей проф. Божидар Димитров, предаде Фокус.

По думите му кучето на гражданина, душейки трюфела, посочило място в гората в Западна Стара планина, където след като е започнал да копае, стопанинът открил сребърни монети, чиято кесия сигурно е изгнила с времето.

Съкровище от 3000 г. пр. хр. бе върнато в България след операция на ДАНС

Съкровище, от третото хилядолетие преди Христа, е върнато в България при самостоятелна операция на ДАНС. Това каза пред журналисти дире...

„Това е било богатство на среднозаможен тракиец по това време”, допълни проф. Димитров.

„Търсачът ще получи съгласно Закона за културното наследство възнаграждение за това, че е предоставил ценностите на музея доброволно и по собствена инициатива”, каза още Божидар Димитров като добави, че анонимността на гражданина ще бъде запазена.

Малко по-късно Димитров съобщи, че кучето, открило сребърните монети в Стара планина, е наградено с три пържоли с кокал.

„Това е кокер шпаньолът Златка, на галено- Злати, на две години и идва от Франция, където е специално обучена да търси трюфели. Награждаваме го с пържоли, защото е свършила хубава допълнителна работа. Малко хора знаят, че кучетата предпочитат не само месо, а да бъде с кокал”, каза още Божидар Димитров като допълни, че за добра работа има и добра награда.

Откриха част от съкровището на нибелунгите?

Немски любител, занимаващ се с археология, откри в горски район на южната част на Германия ( Райнланд - Пфалц ) съкровище, което спо...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини