Кърджали ще съхранява пръст от гроба на хан Кубрат

28752
Кърджали ще съхранява пръст от гроба на хан Кубрат

Кърджали е един от градовете в България, където ще се съхранява пръст от гроба на владетеля на Велика България хан Кубрат, предаде Стандарт нюз.

От свещената реликва получиха църквата, в която служи отец Боян Саръев, общината и най-голямото училище в  Южна България СОУ „П. Р. Славейков”. Стъклениците бяха връчени лично от проф. Николай Овчаров, дни след завръщането му от тържествата в Украйна по случай 100-годишнината от откриването на  гроба на Кубрат.

„Силата на един манастир, на един град е благодатта, която се съхранява на тяхна територия. В църквата „Успение Богородично”, където се пази частица от Светия кръст, а също и мощи на светец, открити при разкопки, е напълно достойно да се намира и част от гроба на родоначалника на българската държава”, каза  проф. Н. Овчаров.     

„Макар и да не е обявен официално за светец, хан Кубрат е гордост за нас. Съхранявайки тази национална реликва в храма много хора ще могат да се докоснат до нея, тя ще събужда патриотично самосъзнание у всеки българин”,
сподели свещеникът.
     
Проф. Овчаров коментира, че преди 25 години двама учени д-р Вернер Зайт от Австрия и германецът Йоахим Вернер успяват да  разчетат надписите на два от пръстените, част от несметното съкровище, намерено в гроба на Кубрат на територията на днешна Украйна. Така световната историческа наука приема за неоспорим факта, че това са монограмите на хан Кубрат и на неговия предшественик - чичо му Органа, владетели на огромната прабългарска империя от 7 век, поясни проф. Овчаров.

Днес съкровището се намира в Ермитажа, то съдържа 25 килограма злато, 50 килограма сребро и над 800 предмета. То е най-голямото, откривано през 7 век в Европа и Азия.


Проф. Овчаров обясни, че започва голяма кампания за изграждане на Мемориален  комплекс около гроба на хан Кубрат край селището Малая Перешчепина. По думите му сегашният паметник на хана ще се запази, но проектът предвижда над него да се издигне конструкция във форма на шлем, а в центъра да бъде изобразен пръстенът на Кубрат.
Вече е учреден Международен набирателен фонд с председател проф. Александър Чирков. Според професора Украйна също подкрепя идеята за  изграждане на комплекса като по този начин ще се даде тласък за развитие на  културния туризъм. Една част от украинците също смятали, че са потомци на хан Кубрат като владетел на първата голяма държава, създадена на тяхна територия.

Редактор: Яна Баярова

Надежди да си върнем мощите на цар Самуил

След визитата на президента Плевнелиев в Гърция, смятам, че може да се задвижи въпросът за прибирането на мощите на цар Самуил в Българ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини