Лекари от столична болница извършиха уникална трансплантация на 2-месечно бебе

12527
Лекари от столична болница извършиха уникална трансплантация на 2-месечно бебе
Снимка: Thinkstock/Guliver

Уникална трансплантация даде нов шанс за живот на малко бебе. Медиците от УБ "Лозенец" в София успешно извършиха чернодробна трансплантация на 2-месечния Виктор, който предстои да бъде изписан, след като претърпя изключително сложната операция.

Виктор е най-малкият пациент у нас с присаден черен дроб. Малкият победител от Златоград е на едва 2 месеца и половина и неговата история всички описват като „чудо”. Донор за детето е неговият баща, информира bTV. 

Община Асеновград помогна за чернодробна операция на малко дете

Сумата от 4 000 лева отпусна Община Асеновград на малкия асеновградчанин Мерт Ферадов, на който бе извършена спешна операция. Парите са...

Дни след раждането Виктор губи апетит. „Всички казваха, че е нормално, защото той е на 2 месеца, 6,5 едро бебе. В началото се съгласих, но след това повърна”, обяснява майка му Мелиха Иванова. Състоянието рязко се влошава. Бебето губи реакции и спешно е прието в няколко болници. Диагнозата е остър вирусен хепатит В. Малкият изпада в кома, а на родителите се казва, че детето им до вечерта ще е загинало.

След това обаче идва положителната новина. "Точно Великден беше, когато Вики пристигна тук в болница Лозенец. Господ беше с нас”, разказва баща му Венцислав.

Единственият шанс за малкия пациент е трансплантация, въпреки че изгледите за успех са едва 10%. Бащата се подлага на рискова операция и дарява половината от своя черен дроб, за да живее синът му. 

"Имаше много тежки моменти – заради крехката възраст и малкия ръст операцията бе на два етапа. На първия етап беше невъзможно коремната стена да се затвори, защото черният дроб, който поставихме, бе по-голям. Преди седмица направихме втората и сега е добре”, обясни проф. Любомир Спасов

Полски лекари трансплантираха гърло

Полски лекари успешно са извършили трансплантация на гърло две години, след като бяха направили успешна трансплантация и на лице. "С...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини