Математиците от СМГ с 4 златни медала в състезанието в Южна Корея

63931
Математиците от СМГ с 4 златни медала в състезанието в Южна Корея
Снимка: Thinkstock

Отборът на Софийската математическа гимназия (СМГ) спечели 8 медала от Международното състезание по математика в Южна Корея (Korea International Mathematics Competition). Тимът се нареди на трето място в отборното класиране от общо 70 състава. В индивидуалните състезания българите взеха общо четири златни, два сребърни и два бронзови медала.

Надпреварата се провежда в корейския град Теджън от 21 до 26 юли и в нея участват отбори от 31 държави. Състезанието е разделено в две възрастови категории, като СМГ се представи с отбори от по четири ученици във всяка от тях. Спонсор на математиците е Българската банка за развитие, която вече пета година подкрепя участието им в международни олимпиади и състезания.

7 медала ще донесат олимпийците на СМГ от Казахстан

3 златни, 1 сребърен и 3 бронзови медала е равносметката от участието на отбора на СМГ в Международната "Жаутиковска олимпиада" по ма...

Иван-Александър Мавров и Борис Барбов отнесоха златни отличия в категорията под 14-годишна възраст. Александър Чергански и Виолета Найденова са сред първенците от 14 до 16 години. Сребърните медалисти са Христо Попов и Люба Конова, а бронзовите – Деница Маркова и Георги Паскалев.

В състезанието в Южна Корея от българска страна участваха общо пет училища, като най-добри резултати постигна столичната математическа гимназия.

Международното световно математическо състезание за младежи (IWYMIC) се провежда ежегодно от 1999 година насам. За първи път то е организирано в Тайван и идеята му е да позволи на учениците в ранна юношеска възраст със засилен интерес към математиката да сравнят своите способности. Състезанието се провежда в различни държави, като следващото издание ще бъде в Индонезия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини