Медал и купа завоюваха математиците от ПМГ - Бургас на състезание в Хонконг

11644
Медал и купа завоюваха математиците от ПМГ - Бургас на състезание в Хонконг

Успех на международно състезание отбелязаха това лято възпитаниците на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ в Бургас, съобщиха от училището.

От 12 до 17 юли в Хонконг се проведе осемнадесетото Primary Mathematics World Contest, което събра 38 отбора с ученици до 13, 5 годишна възраст от цял свят. Състезанието е организирано от фондация Po Leung Kuk. За Хонконг от морския град заминаха шестокласниците Жени Янчева, Йоана Илиева, Бояна Боянова и Галин Тотев, заедно с преподавателите Йовка Николова и Надя Николова.

7 медала за България от Международна олимпиада по математическа лингвистика

С впечатляващи резултати за българския национален отбор по лингвистика приключи 13-тата Международна олимпиада, която се проведе в Благ...

PMWC се провежда в две части- индивидуално и отборно състезание, като завършва с културна вечер, в която всеки отбор трябва да представи държавата, от която идва. Индивидуалното състезание е с продължителност час и половина и включва 15 задачи. В това състезание точки се дават само за отговори, затова бързината е от изключително значение. От бургаската група най-добро индивидуално представяне направи Жени Янчева, която завоюва бронзов медал.

Отборното състезание е един час, като първите 10 минути са отделени за стратегическо разпределение на задачите между участниците. Чрез жребий отборите са разделени в групи, а всеки отбор е съставен от четирима човека. Задачите са общо 10 с градираща сложност. Последните 15 минути са запазени за двете най-трудни задачи, които отборът трябва да реши общо. Добрата работа в екип и адекватната стратегия за разпределяне на задачите в отбора на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ доведоха до спечелването на престижната купа „Мерит“ в отборното състезание. Това нареди бургаската математическа гимназия на второ място в класирането на извъназиатските отбори за тази година.

Наред с добрите математически постижения, представителите на ПМГ „Акад. Никола Обрешков“ се показаха и като отлични посланици на българското културно наследство, печелейки безапелационно купата за културна програма с хорото „Гъмзовяна“. За да покажат националното ни фоклорно богатство в най-пълни краски, малките математици отделиха място в куфарите си за тежки народни носии и необходимите атрибути към тях. Усилията им получиха заслужено признание и ги превърнаха в истинска атракция за останалите участници, съобщават от училището.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com