Mобилна метеорологична станция и робот с автономно управление са сред постиженията на "Млади изобретатели"

17520
Mобилна метеорологична станция и робот с автономно управление са сред постиженията на "Млади изобретатели"
Снимка: actualno

Малка и мобилна метеорологична станция, робот с автономно управление, заобикалящ препятствия, и метод за изследване на почвата са сред отличените проекти в конкурса "Млади изобретатели“. За трета поредна година фондация „Миню Балкански“ със съдействието на Българска стопанска камара (БСК) организира конкурса.

Ученици от цялата страна участват в състезанието, а проектите им са оценявани от жури, съставено от представители на бизнеса, научните среди и изявени учители. В състава на журито тази година участва проф. Балкански, проф. Сава Гроздев и Теодосий Теодосиев - единственият учител в България, награден с почетен диплом от Народното събрание на РБ и приза „Мъж на годината" за 2014 г.

Стартира национален фотоконкурс на тема "Рожен - Наследство в бъдещето"

Стартира национален фотоконкурс "Рожен - Наследство в бъдещето". Организатор на конкурса е Сдружение „Рожен - Наследство в бъдеще...

Един от победителите, заел второ място в конкурса, е Константин Димитров. Той ученик в град Полски Тръмбеш в 11-ти клас в СОУ „Цанко Церковски“ с ръководител инж. Димитрнка Атанасова, учител по информатика и ИТ. Константин е разработил малка и мобилна метеорологична станция, която може да бъде поставена и да работи навсякъде. Разполага със сензори за температура, влажност, скорост и посока на вятъра. Прототипът се използва за управление на агро-технологичния процес във фамилна оранжерия на семейството на ученика.

„Идеята ми хрумна, когато се наложи да следим състоянието на въздуха и почвата в оранжерията. Това го направихме реално тази година. Проектът може да намери приложение навсякъде в земеделието", каза Константин.

За Actualno.com младият талант заяви, че смята да се занимава с електроинженерство и роботика. Все още няма план дали това ще стане тук в страната или в чужбина, но все пак предпочита някъде извън България. Това е първият конкурс, в който той взима участие.

"Тъй като нямаше много информация за някои от сензорите се наложи сам да напиша някои от алгоритмите“, допълни още ученикът и сподели, че следващите проекти, към които ще се насочи ще са част от технологията, свързана със смарт часовниците.

Русенски ученици разработват природонаучни изследвания в нова лаборатория

Учениците от МГ „Баба Тонка“ в Русе вече започнаха практическо обучение и конкретни изследвания и разработки по физика и ас...

Второто място си дели с Илиян от Пловдив, който е създал робот с автономно управление, заобикалящ препятствия. В момента той учи в Германия в ТУ в Дармщат.

Третото място е за учениците от Кюстендил – Денислав Кирилов, Мелани Ефтимова и Даниел Велинов. Темата на техния проект е използване на флуоресцентна светлина при микроскопските изследвания на антропогенни микродетрити в почви и седименти. С помощта на предложения метод са изследвани в почвата у седимента от коритото на р. Банщица, преминаваща през Кюстендил. Ипробването е извършено декември миналата година.

Първенците в конкурса са участвали с 3 проекта, като два от тях вече са работещи. Димитър Рангелов и Стефан Рачев са изобретили брояч на капачки за контрол при производството на плодови напитки. Той вече се използва в цех в град Перник от юли 2015 г. Именно и това е донесло наградата на учениците от СПГЕ „Джон Атанасов“.

Другият проект, който също е работещ е автоматична регулируема система. Използва се в управление на продължителността на учебните часове и междучасия. Внедрена е в гимназията на момчетата и работи без проблем от февруари.

Относно бъдещите си проекти младите таланти споделиха, че работят върху машина за предотвратяване на ПТП и за улесняване на пътната обстановка.

Средно 140 млн. лева на година харчат за неходещите на училище деца, твърди учител

Средно около 140 000 000 лева на година харчат българските родители за това, децата им да не посещават учебни занятия. Това твърди асен...

Наградите на учениците бяха връчени от проф. Балкански, който им пожела да не престават да са иновативни и да се занимават с това, което правят и в момента.

Целта на конкурса "Млади изобретатели" е да възроди интереса на младите хора към природните науки, като им покаже защо те са интересни, перспективни и отличен избор за професионална реализация в динамично развиващата се ера на високите технологии и интензивната комуникация.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини