Музеи в САЩ ще работят с наш софтуер

14008
Музеи в САЩ ще работят с наш софтуер
Снимка: Thinkstock

Софтуерна платформа, изработена от българската фирма „Сирма" и дъщерната ѝ „Онтотекст", ще заработи в Националната галерия на САЩ във Вашингтон и в световноизвестния музей „Метрополитън" в Ню Йорк. Уникалният труд на българските специалисти е оценен на повече от 2 милиона долара, отпуснати от фондация „Андрю Мелън".

Платформата ще тръгне в началото на 2016 г. в САЩ, а като поклон към българската традиция и култура софтуерните специалисти гарантират достъп до нея и на родните музеи.

Музеи във Велико Търново и Арбанаси ще работят и по празниците

Музейни обекти и експозиции във Велико Търново и Арбанаси ще бъдат отворени за посещение по Коледните и Новогодишни празници. Това ин...

Продуктът на българската компания ще дава възможност на историци и реставратори от цял свят да общуват през нея. Чрез продукта на „Сирма" те ще имат достъп до снимки с висока резолюция, рентгенови изображения на артефакти, научни материали и експертни мнения.

Така експертите ще могат да работят заедно онлайн и да следят прогреса на колегите си. Това ще им позволи да планират по-добре процесите на реставрация и съхранение на ценните експонати, да се консултират и да учат от колеги. Очаква се разработената от българи платформа да пести десетки милиони долари, които иначе научните светила харчат в ежедневната си дейност.

Преди месец от компанията обявиха, че ще предложат свои акции на Българската фондова борса. Това превръща „Сирма" в първата българска IT организация, която ще потърси подобен тип финансиране.

Според наблюдатели на сектора у нас това е най-голямата новина за бранша, откакто миналата година основаната от български предприемачи соф­туерна фирма „Телерик" беше купена от американската „Прогрес Софтуер" за 263 милиона долара.

Еврокомисар и кмет направиха първа копка на "Детска къща" от кампанията "Бъди герой"

Еврокомисарят Кристалина Георгиева и кметът на София Йорданка Фандъкова направиха първата копка на проекта "Детска къща", с която мечта...

 

 

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини