Музиката на Моцарт помогна за спасяването на недоносено бебе

8727
Музиката на Моцарт помогна за спасяването на недоносено бебе

700-грамово бебе, родено преждевременно, бе спасено и отгледано от лекарите в Неонатологичното отделение на Областната болница в Пазарджик. Това каза за Радио „Фокус” – Пазарджик д-р Мариела Захариева, началник на отделението.

Детето се ражда в петия месец заради вътрешно фетална инфекция на майката, която е носила близнаци, но второто дете умира при раждането. По принцип при близнаците има повече смъртни случаи на единия от тях. Причината е, че второто дете се ражда по-късно и страда в утробата, докато излезе на бял свят. Това е високорисково дете с малки шансове за живот. Възможно е да има многобройни усложнения от всякъде. Белия дроб да не е развит и да са на кислород дълъг период. Мозъкът е безкрайно раним и от липсата на кислород може да се получат мозъчни кръвоизливи. При тази незрялост на плода може да настъпи слепота, детска церебрална парализа или проблеми с храносмилателната система. Имунитетът на едно новородено е много слаб и то няма сили да се бори с инфекции.

В Пирогов извършиха втора част от уникална операция

Проф. Росен Дребов и д-р Атанас Кацаров от "Пирогов" извършиха втория етап на операцията на малката Сияна. Миналото лято двамата пирог...

„Бебето е изгледано успешно от неонатолозите в Пазарджик и е изписано с тегло 2 260 кг”, уточни д-р Захариева. Като част от спасяването на новороденото лекарите отчитат и приложената терапия с музика на Моцарт, която била пускана всекидневно в кувиоза на детето чрез специално устройство с флашка.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини