Над 400 българи тропаха хора в Лион

19484
Над 400 българи тропаха хора в Лион

Над 400 българи от цяла Европа се включиха във фолклорния празник "На Мегдана на Другата България" – издание Гергьовденски игри 2015, през уикенда в Лион.

Стотици извиха българско хоро в Брюксел

Стотици любители на народните танци се стекоха в центъра на Брюксел – на площад "Гранд плас", за да се хванат на традиционното Го...

Събитието беше изцяло организирано от местната група за песни и танци "От Извора" с ръководител Анита Еконова и техни съмишленици, които посрещнаха още 14 групи от континента: "България" – Лондон, с ръководител Ива Костова, "Булгара" (Лондон) с ръководител Марина Иванова и хореограф Динко Николов, "Веселяци", "Хоро" и "Китка" Лондон с ръководител Недялка Петрова, "Лазарка" (Мюнхен) с ръководител Пламен Петков и хореограф Белчо Станев, "Луди Млади" (Монпелие) с ръководител и хореораф Живко Бочев, "Мераклии" (Лондон) с художествен ръководител Венцислав Шопов, "Нашенци" (Милано) с ръководител Станимир Минев и хореограф-постановчик Милена Джибирска, "Пендари" (Женева) с ръководител Петя Петрова, "Приятели" (Лондон) с ръководител Петко Праматаров, "Зора" (Париж) с ръководител Лазарина Джорджева, "Чемшир" (Арма, Северна Ирландия) с ръководител Пламена Чемширова, както и дошлите по собствена инициатива представители на Клуба по народни танци от Берн, Швейцария.

Особено впечатляващо беше изпълнението на парижкия танцов ансамбъл "Зора", което беше комбинация от баски танц и шопска ръченица.

Официален гост беше Марияна Бояджиева, първи секретар на Консулски отдел към българското посолство във Франция.

Кръшно българско хоро ще се извие на брюкселския "Гранд плас" на 25 април

На 25 април точно по обяд в центъра на Брюксел – на площад "Гранд плас"– ще се извие кръшно българско хоро. За трета поредн...

Програмата стартира с пищно хоро на един от централните площади в Лион – Луи Прадел, а минувачи и туристи бяха изумени от енергичния танц под звуците на българска гайда. След това пъстрата група нашенци се пренесе в уречената зала, където всеки демонстрира най-доброто от себе си на сцената. Събитието бе благословено от отец Петър Симеонов, а гайди, тъпани и акордеони се съчетаха с музика на Бийтълс и Елвис, баварски носии, Кан-Кан и безброй изненади за колорит на един незабравим празник.

На финала щафетата беше предадена "Луди Млади" от Монпелие, които трябва да отганизат събора догодина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини