Нов маршрут ще показва билките на Странджа

33766
Нов маршрут ще показва билките на Странджа

Изгражда се още един интерпретативен маршрут в Природен парк "Странджа", който е посветен на билките в тази прекрасна планина.

Той носи името "Билките на Странджа" и ще бъде с дължина над 5 километра, съобщиха от агенцията по горите.

Откриха билкова градина в столично училище

Най-сваляната българска мобилна апликация, посветена на здравословния начин на живот – „Здрави“, подари на 104-то Осн...

Изходната му точка е от центъра на с. Бръшлян. Денивелацията при изкачване е 140 метра, което го прави подходящ и за деца. По протежение на маршрута, чиято продължителност е около 5 часа, природолюбителите ще могат да видят тревист бъз, шипка, дървета и храсти, които се използват като билки. Около средата на пътеката туристите ще имат възможност да поиграят ролеви игри, да сверят времето си с природния часовник и да се запознаят с колелото на здравето.

Във флората на Природен парк "Странджа" се срещат около 500 вида лечебни растения. Сред тях има много редки и интересни билки. От групата на защитените от закона растения най-характерен е тисът. Друг рядък вид е лавровишнята, която се среща в гори от източен бук. Във влажни сенчести долове рано на пролет могат да се видят красивите виолетови цветове на цикламата /ботурче/. По сухи варовити терени в планината са установени две находища на друг защитен вид – кримски/ сирийски чай. По външен вид и лечебни качества това растение е сходно с пиринския /мурсалски/ чай.

На поставените табели по протежение на интерпретативния маршрут "Билки" на територията на землище с. Бръшлян ще видите тази и още много интересна и полезна информация за странджанските билки, тяхното разпространение и опазване.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини