Нови туристически маршрути в Белоградчишко от пролетта

34432
Нови туристически маршрути в Белоградчишко от пролетта

Нови туристически маршрути са разработени в Белоградчишко, каза авторът им Кирил Кирилов, предаде Фокус. Той добави, че освен масовите забележителности – крепостта „Калето” и пещерата „Магура”, в маршрутите са включени обекти, които не са известни на широката публика.

„Около Белоградчик се намират множество скални групи, които имат интересна история. На някои от тях има останки от светилища, на други - изображения, които са изсечени в скалите. Но те не се посещават, защото туристите не знаят за тях, няма кой да ги заведе и няма обозначение, че те съществуват”, каза Кирилов.

Белоградчик преобръща праисторията на Европа

Откъде е родом първият европеец? Кога за първи път човешки крак стъпва на Стария континент? И може ли България да се окаже мостът, п...

Новите обекти са около 30. Те ще бъдат включени в различни туристически маршрути, но ще могат да се посещават и поотделно.

Един от най-интересните обекти е скалният масив на пещерата „Лепеница”, където в скалите е изсечена древна звездна карта, а самата пещера е с изкуствено оформен свод и е служела като астрономическа обсерватория.

Друго интересно място са скалите над Белоградчик, където са изсечени група изображения, които досега още никой не е успял да разтълкува. „Официалната наука изглежда, че избягва да изследва задълбочено тези обекти. Нейното становище за пещерата „Лепеница” е, че тя се е образувала, което очевидно не е така, защото личат следите от нейното изкуствено обработване. Ако е изследвана, то не е задълбочено и доведено докрай”, коментира Кирил Кирилов. Той добави, че скалните изображения изобщо не са изследвани и напълно се отбягват от науката. „Причините за мен са неизвестни, но последствията са, че обектите остават скрити за туристите, от което те губят”, коментира Кирилов.

По думите му, неговата цел е обектите да се използват така, че да се създадат условия туристите да пребивават по-дълго в Белоградчишкия край.

Туристически влак вози до Белоградчишките скали, готвят и "Звук и светлина"

Проект за превръщане на историческата крепост “Калето” в туристическа атракция бе представен в Белоградчик. Той предвижда ...

Всички обекти са напълно достъпни, до всички водят пътища и горски пътеки. Единственото, което трябва да се направи, е да има подготвени водачи, за да водят туристите и да им представят обектите по атрактивен начин. Засега единственият водач е Кирил Кирилов, защото лично е ходил на всички места и ги е изучавал.

Новите туристически маршрути са разработени като тематика и ще се предлагат на туристите от новия туристически сезон от месец април

. „Очакваме българите да са по-заинтересовани, но стратегическото ни виждане е, че трябва да се насочим към чуждите туристи, защото те са една неизчерпаема среда от гости на Белоградчишкия край”, добави Кирил Кирилов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини