Остров Св. Анастасия възражда своя празник

36844
Остров Св. Анастасия възражда своя празник

На 15 август – деня, в който православният свят почита Голяма Богородица, след дългогодишно прекъсване Св. Анастасия ще възроди една традиция - своя празник. Датата е избрана за празник на Острова преди векове, когато там е имало действащ манастир, а честването е било свързано най-вече с храма, носещ името „Успение Богородично“.

Тази година празникът ще бъде отбелязан с редица събития, които ще продължат през целия ден. Специално за този ден от Бургас ще има 8 курса до Острова, като последния час на връщане към града ще бъде в 22.00 часа.

В деня на своя празник реставрираният през миналата година островен храм „Успение Богородично“ ще се сдобие с първите си икони след реставрацията. Те са 14 на брой, представляват апостолски ред и ще бъдат положени върху иконостаса, датиращ от 1802 г. В 12.00 часа иконите ще бъдат осветени и в храма ще бъде отслужена литургия за празника.   

Наред със почитането на християнската традиция, на 15 август през целия ден посетителите на Острова ще могат да се включат и в различни други занимания – морски, приключенски, свързани с изкуство, история, кулинария.  Училище за рибари ще учи записалите се в него, как се ловят различните  видове риба, как се вадят миди и рапани, как се управлява рибарска лодка с гребла, какво е гаган и др. Предпочелите да се запишат в Училище за млади капитани ще научават интересни факти, свързани с устройството и управлението на корабите, видовете ветрове, вълнение на морето и защо понякога морето изглежда като „тава“, а не става за плаване. Точно в 13:00 часа Островна кухня ще отвори врати на пристана и ще демонстрира, как се приготвят типичните за бургаския край миди на тенекия.

Любителите на приключения ще  могат да се включат в Търсене на скрито съкровище. Те ще се превъплътят в пиратите, нападали някога Острова, водени от убеждението,  че на него има заровени несметни богатства.

По стъпките на Фотев ще могат да минат ценителите на поезията и да се докоснат до живота на един от най-големите бургаски поети, прекарал не малка част от живота си именно на Острова. Филмът „Този влак за Бургас е тъй бавен“, разказващ за живота на поета, ще върви през целия ден в една от залите. В друга зала ще се прожектира Островно кино, което ще показва кадри от Острова преди реставрацията му в сегашния му облик. Любителите на изобразителното изкуство ще могат да се включат в кръжока Нарисувай Остров, който ще бъде воден от художника Красимир Зинин.

Интересуващите се от историята на Острова ще се срещнат с човека, който не просто я е описал в книга, но е и участвал в някои от събитията – проф. Иван Карайотов. Освен с чисто историческите факти, той ще  запознае най-любопитните и с много от историите на Острова, които лично някога е преживял там.

На 15 август ще заработи Островна поща. И въпреки че wi-fi-ят на Острова в този ден няма да спре, посетителите ще могат да изпратят картичка до близките си не чрез телефон или таблет, а в плик с марка.

През целия ден Фарът, който е военна зона и през останалото време е с контролиран достъп, ще бъде отворен за посетители. Така ще бъде отбелязана 100-годишнината от неговото построяване. Освен да разгледат отвътре съоръжението, което толкова години вече направлява корабите в залива, посетителите ще могат да научат и някои от интересните истории на фараджиите.

Вечерта, която поднася една от най-красивите гледки - залеза над Бургас, в деня на празника на Острова ще донесе и още нещо – Acoustic point  - концерт с участието на Марияна Добрева-Велева (акустична китара и глас), Венци Велев (акустична китара), Богдан Димитров (акустична китара и глас), Ева Перчемлиева-Тъканова (перкусии). Под открито небе ще звучат  кавъри на популярни поп и рок парчета (Sting, TOTO, Amy Winehouse, Brian Adams, Stevie Wonder, др.), както и авторска музика в стил поп-джаз.

По време на концерта ще бъде обявен Час на Островните коктейли. Не е за изпускане възможността да се запознаете с вкуса на „Анастасия“, „Свободен Болшевик“, „Бягство от затвора“, „Леден чай от малкия Остров“ и специалното ни лятно плодово вино – вървят прекрасно с хубава музика.

През деня Ресторантът ще предложи специално празнично меню. В Лекарната ще има демонстрация на лечебните свойства на някои от предлаганите там продукти.  

Резервации за 15 август се приемат на тел. 0882 00 41 24 0882 00 41 24или по е-мейл reservations@gotoburgas.com най-късно до 17.00 часа предишния ден.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини