От есента и България ще има зоополиция

21252
От есента и България ще има зоополиция
Снимка: БГНЕС

Със заповед от 25 юни 2015 година министърът на вътрешните работи създава организация за определяне на служители на МВР за работа по досъдебни производства по престъпления срещу животни и за престъпления на граждани, които не се упражнили контрол върху животни. Това съобщи в Народното събрание евродепутатът от ГЕРБ Емил Радев, предаде БГНЕС.

"С това решение на практика в България се поставя началото на зоополиция, която оттук - нататък да подпомогне разследванията, свързани с престъпления за осакатяване и убийства на животни", каза Радев.

Според него статистиката е доста тъжна и откакто през 2011 година са създадени нормите в Наказателния кодекс разкриваемостта е много ниска. За 2012 г. регистрираните престъпления са 103, а разкритите от тях - 21. За 2013 г. са регистрирани 180, а са разкрити 30 престъпления. За 2014 г. са регистрирани 181, а само 35 са разкрити, обясни Емил Радев. "Трябва да има специализирано звено, което да успее да действа много по-бързо и организирано", подчерта той.

Българското звено ще бъде създадено по модела на холандската зоополиция, добави Радев. Според статистиката посегналите на животни много често след това посягат и на хората, подчерта той и даде пример със случая с пребивания кон, който е бил изкупен от собственика. Същият човек след това е нападнал тъщата си с брадва и в момента го грози 10 години затвор.

"След тази важна стъпка ще се вдигне разкриваемостта и много хора, които биха попаднали в затвора за насилие над хора, ще попаднат там преди да са посегнали на човек", каза Явор Гечев от "Четири лапи". Цялото общество трябва да съдейства за добрата работа на зоополицията, призова той и обеща, че "Четири лапи" ще съдейства за обучения на служителите на МВР, които ще бъдат ангажирани за тази работа.

В областните дирекции на МВР ще бъде проведена специализация на един разследващ и един униформен полицай. Така общо около 60 служители на МВР ще представляват т.нар. зоополиция. Те ще продължават да изпълняват своите задължения и по други случаи, но при наличие на случай свързан с животни ще се захващат с него.

До есента трябва да бъдат определени служителите и да се започне с тяхната специализация, каза Емил Радев.

Зооинспекторите тръгнаха след бургаските кучета

Общинските инспектори извършиха серия от проверки по сигнали на граждани, че в Борисовата градина се разхождат свободно кучета без пово...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com