Подземен мегамузей ще показва древното минало на София

21735
Подземен мегамузей ще показва древното минало на София
Снимка: БГНЕС

Подземен мегамузей с обща площ над 1400 кв. м ще бъде обособен в центъра на столицата, пише "Монитор".

Тунел ще свързва гробницата на Хонорий и базиликата „Св. София”, която ще бъде укрепена сеизмично. Това увери лично столичният градоначалник Йорданка Фандъкова, след като заедно с президента Росен Плевнелиев откри комплекса при гробницата на Хонорий.

20 нови еко автобуса тръгват в София

От днес Столичният градски транспорт ще бъде обновен с 20 автобуса. Превозните средства са закупени със средства по оперативна програма...

В комплекса ще се влиза с един билет, а гробницата е покрита със стъклен похлупак, за да може да се вижда и от минаващите по тротоара.

„Имаме много интересни находки при разкопките, започнахме с една гробница, а те станаха 5, но сме сигурни, че ще продължим в тази посока”, увери Фандъкова.

Президентът Росен Плевнелиев заяви, че откриването на комплекса е пример за европейско отношение към културното ни наследство.

„Немалко от това наследство е било пропиляно и унищожено през десетилетията от прибързан стремеж за модернизация, идеологическо заслепение, строителство на всяка цена, дори понякога и небрежност към миналото”, заяви Плевнелиев.

Новият дух на града

Колко пъти през последната седмица каза за София "тук нищо не се случва". Признай си, разкрихме те. Не си единствен. Ние обаче сме убед...

Уникалното при гробницата на Хонорий са стенописите - раннохристиянски кръстове, преплетени с лозници. Гробницата датира от последната четвърт на IV или началото на V век. По стените се четат думите „Господ Бог” и името на погребания. Специалистите предполагат, че Хонорий е бил богат духовник, един от водачите на местната християнска общност през IV век. Смята се, че е участвал в Сердикийския събор.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини