Правят първите мобилни къщи за бездомници в България

13981
Правят първите мобилни къщи за бездомници в България

До месец започва изграждането на първата къщa на колела по инициатива на колективa за grassroots социална отговорност cause+effect. Пилотната фаза на проектa “Градски номади” стартира през април благодарение на микро-грант от конкурса “Направи си сам” на Екологично сдружение “За Земята”. Фокусът на “Градски номади” са бездомните, събиращи отпадъци за рециклиране, чиито стандарт на живот проектът цели да подобри чрез мобилни решения, съобразени с техните нужди и нагласи. Инициативата залага на grassroots подход “от долу нагоре”, за да предложи алтернатива на приютите за бездомни и осигури тяхната интеграция като активни и полезни участници в обществото.

Проектът е създаден cause+effect в сътрудничество с Destructive Creation и Творческо сдружение “Щипка”. Първата, пилотна фаза на проекта (април-юни 2015) се финансира в рамките на Програмата за подкрепа на НПО в България по Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014 г. Тя ще се развие в центъра на София, където ще бъде изградена първата мобилна микро-къща и ще се проведе проучване сред бездомните. Допълнително ще бъдат раздадени три колички за събиране на отпадъци и ще се състои “Един ден в живота на градските номади” – първото публично събитие под шапката на проекта.

40 бездомници чакат за настаняване в приют в Пловдив

40 бездомници чакат за настаняване в приют в Пловдив. Информацията съобщи Надя Танева, директор на Социално подпомагане в Пловдив. От ...

“Градски номади” е базиран на три основни активности, които ще се развиват постепенно и дългосрочно из цялата страна: изграждане на мобилна “инфраструктура” под формата мобилни микро-къщи, изработени от отпадъчни материали, както и автобуси-бани и -перални; преброяване и задълбочено проучване на начина на живот на бездомните и обществените нагласи към тях; и социално предприятие, чрез което бездомните да развиват нови умения и трудът им да бъде заплащан. След пилотната фаза се предвиждат по 25+ мобилни къщи, една мобилна баня и една пералня годишно, като проектът ще търси финансова подкрепа от бизнеса, неправителствени организации и институциите.

Предварителнoто проучване на cause+effect сред бездомните показва, че те са мобилни в рамките на квартала си. Живеят в малки сплотени групи, в които се подкрепят взаимно, но са мнителни и трудно приемат нови “членове” и други групи. Въпреки трудностите, много от тях предпочитат начина си на живот пред стандартния формат “дом, семейство, постоянна работа”. Затова и остават неразбрани и изолирани от обществото, като термините “бездомник” и “клошар” се превръщат в негативни общи знаменатели за всеки един от тях. Често са заклеймявани като “мафия” и “дразнители”, а разликите между “категориите” бездомни (организирани просяци, хора с психически увреждания, алкохолици, и т.н. и събирачите на отпадъци) рядко се разглеждат.

В това отношение cause+effect вярва, че приютите не предлагат адекватно решение за дългосрочно подобряване на качеството на живот на бездомните. Пренебрегвайки техните нужди и нагласи, те не допринасят пълноценно за интеграцията на бездомните като подсилват негативното им възприятие като неудобство и ги изолират от позната им среда и от обществото. Мобилните решения на проекта “Градски номади” предлагат алтернатива, съобразена с номадския им начин на живот в градската среда и опознаването му.

 

Общината ще помага на бездомни от Бургас да си намерят работа

Общинският приют за бездомни хора в Бургас в момента дава подслон на 20 души. Всеки от тях има различна съдба и социален статус. Сред т...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини