Райна Кабаиванска събира в България млади певци от цял свят

15830
Райна Кабаиванска събира в България млади певци от цял свят
Снимка: БГНЕС

Кандидати от 15 държави са се регистрирали за участие в прослушването за XV Международен майсторски клас на голямата оперна актриса Райна Кабаиванска, организиран от Нов български университет в Софийската опера и балет, съобщиха от НБУ. Организаторите отчитат големия брой кандидати от целия свят като своеобразен рекорд за 15-те години, в които се провежда Майсторския клас.

Традиционно голям е броят на кандидатите от България и Италия. От Европа идват и певци от Германия, Гърция, Русия и Франция. Азия е представена от Армения, Китай, Ливан, Южна Корея и Япония, а Америка - от Канада, Мексико, САЩ и Чили. „Младите трябва да вярват в бъдещето. Сега вече светът е отворен, те имат вече целия свят в ръцете си и само от тях зависи да влязат в света. Светът е нов. Светът върви напред. Вярвам, обаче, че операта е вечна.", коментира г-жа Кабаиванска.

Ученичка на Райна Кабаиванска, ще пее с Пласидо Доминго

Вирджиния Тола, ученичка на Райна Кабаиванска, ще пее с Пласидо Доминго на концерта в зала Армеец на 14 февруари, съобщиха от Нов бълга...

Прослушването на кандидатите тази година ще бъде на 7 септември в Софийската опера и балет и ще се проведе лично от Райна Кабаиванска. До 13 млади оперни певци от всички кандидати ще имат възможността да работят с Райна Кабаиванска от 8 до 26 септември върху усъвършенстване на вокалната си техника и актьорска интерпретация, както и да подготвят нови роли.

На 27 септември най-добрите участници в майсторския клас ще представят Галаконцерт с оркестъра на Софийската опера и балет, под диригентството на Найден Тодоров и със специалното участие на Райна Кабаиванска. Тогава ще бъдат присъдени и стипендиите от нейния дарителски фонд.

Стипендиите ще бъдат в три категории за обучение с голямата оперна актриса – за майсторските класове в Нов български университет; за майсторски класове в Академия Киджана в Италия; специални едногодишни стипендии за Института "Веки - Тонели" в Модена, Италия.

180 млади оперни певци са преминали обучение, като 67 от тях са получили стипендии от фонда на голямата оперна актриса през изминалите 14 години, в които НБУ провежда Международния майсторски клас на Райна Кабаиванска.

Принцеса Еболи идва от школата на Райна Кабаиванска

Италианката Чинция Киарини ще гостува като принцеса Еболи в спектакъла на Софийската опера и балет„Дон Карлос” от Дж. Верди...

През 2010 г., по идея на Райна Кабаиванска и под егидата на НБУ, в София стартира и проектът „Райна Кабаиванска представя свои студенти на световната оперна сцена". студенти на Райна Кабаиванска от България и от Италия в главните роли представят оперите "Бохеми" от Пучини и „Вертер" от Масне в Софийската опера и в Театро комунале „Лучано Павароти" в Модена, Италия.

„Гордея се, че когато моите ученици пеят по света, могат да кажат: „Аз учих и в България." казва Райна Кабаиванска. Днес повечето от учениците и стипендиантите на школата на Райна Кабаиванска са вече звезди на световните оперни сцени. Андреа Каре, Мария Агреста, Вероника Симеони, Вирджиния Тола са ангажирани с години напред в най-престижните оперни театри в целия свят. Предстоят световните дебюти на Витория Йео на фестивала в Залцбург под диригентството на Рикардо Мути, Мария Радоева на фестивала на Густав Кун, Симоне Лим в операта в Каляри, Жинг Банг в Миланската скала.

Матео Дезоле, Роксана Ерера, Елиза Барберо, Антон Марков и Елиза Чо печелят различни международни конкурси. Ана Петричевич, Костадин Мечков, Дарина Линкова, Димитър Арнаудов, Анаис Мехиас са сред най-младите ученици на примата, които все още работят върху изграждане на вокалната и артистичната си техника.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com