София се превърна в творчески град на ООН

39669
София се превърна в творчески град на ООН

Генералният директор на ЮНЕСКО Ирина Бокова връчи титлата София - творчески град на ЮНЕСКО на кмета на Столична община Йорданка Фандъкова, предаде Агенция "Фокус".

Инициативата на ЮНЕСКО „Мрежа на творческите градове” е създадена през 2008 година и има за цел да развива сътрудничеството на градовете, които са идентифицирали творчеството като стратегически фактор за своето устойчиво развитие. В София са разположени най-големите студия в България за филмово производство и това е градът на българската филмова индустрия.

Надяваме се и Перперикон да стане претендент за ЮНЕСКО

Надяваме се преди тази година да приключи Перперикон и също да стане един претендент за ЮНЕСКО. Това каза Вежди Рашидов, министър на ку...

„Приятно ми е, защото София, софиянци,софийските и български кино творци заслужават тази награда, защото не само българското кино ще стане на 100 години през януари откакто първият български филм е направен, но и защото има една дълбока традиция, едно много талантливо поколение от Български творци. Филмовата индустрия допринася много за развитието на София”, заяви Ирина Бокова.

„С това признание, което ЮНЕСКО дава на София като град на киното ще има и много повече развитие и подкрепа, а и София влиза в тази голяма мрежа, в която може да обменя опит, да участва всички подобни размени, които ще се случват в бъдеще”, каза Бокова.

На събитието, освен кметът на Столична община, присъстваха Петър Чобанов, зам.кмет на Столична община, зам. министъра на културата Бони Петрунова и Симеон Саксубурготски.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини