"Стара хартия за нова книга" започва първото си национално турне от Пловдив

15656
"Стара хартия за нова книга" започва  първото си национално турне от Пловдив

Инициативата "Стара хартия за нова книга" ще провери колко хора в Пловдив, Русе и София са готови да се разделят с килограмите ненужна хартия в дома си и да зарадват децата си с книга.

На 5 септември от 10,00 часа на пл. „Стефан Стамболов“, пред Община Пловдив за първи път в града ще се проведе детският празник „Стара хартия за нова книга“. Под надслов „Почисти и прочети“ децата ще научат повече за рециклирането ̶ как да пазят природата, да събират разделно отпадъците и междувременно сами да си изберат книжки. Всяко дете, което дойде с възрастен придружител и предаде 5 кг стара хартия за рециклиране, ще получи нова детска книга по избор и подаръци от организаторите и партньорите на празника. Събитието, организирано от ЕКОПАК България АД, Книжен център „Гринуич“ и Община Пловдив, ще продължи до 14,00 ч. със забавления за малки и големи.

"Пътуващо сандъче" с детски книги идва в Градската библиотека в Асеновград

"Пътуващо сандъче“, пълно с книги с детско съдържание, гостува в Асеновград следващата седмица. То ще пристигне от Карлово, съобщ...

В програмата са включени екотеатърът „Приказка за юначета с празни тумбачета: Хартояд, Пластоядка и Стъклояд в парка”, представен от Театъра на приказките – София, много музика, танци и игри, както и интересни предизвикателства с много изненади. Предвидена е екоработилница за изработване на бижута, цветя и сувенири от отпадъци.

Началото на празника „Стара хартия за нова книга“ бе поставено на 15 септември 2013 г. Организаторите Книжен център „Гринуич“ и ЕКОПАК България АД, както и партньорите на „Стара хартия за нова книга“ се обединиха около идеята, че е важно всяко дете още от ранна възраст да се научи да полага грижи за природата, да събира разделно отпадъците и да има специално отношение към книгата и четенето. Над 4200 деца се включиха в двете издания на инициативата през 2013 и 2014 г. Малчуганите, заедно със своите родители, предадоха за рециклиране 24 тона хартия и получиха 4200 книжки. Така всички заедно спасихме от изсичане 300 дървета.

През 2015 г. акцията ще се проведе за първи път в три града: Пловдив (5 септември), Русе (12 септември) и София (13 септември). За трета година книгите и природата ще съберат хората с поглед, насочен към бъдещето, в което, благодарение на книгите, децата ще станат преуспяващи възрастни, а въздухът, който дишат, ще е по-добър, защото каузата на „Стара хартия за нова книга“ е била и тяхна кауза.

Нека заедно спасим природата и насърчим децата си да четат!

Малки читатели грабнаха призовете "Мистър и Мис Библиотека" в Асеновград

5-годишната Таня Вероник стана „Мис Библиотека 2015“ на днешния конкурс за мода и талант, организиран в Асеновград. Нейният...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини