Със седянки Ловеч пресъздава стари обичаи за Цветница

18463
Със седянки Ловеч пресъздава стари обичаи за Цветница
Снимка: Община Несебър

Пресъздаване на селската седянка в Ловешкия край е част от проявите за пролетния празник Цветница. Пренасяйки духа на отминалите времена, читалищни колективи ще ни направят съпричастни към позабравените български обичаи на 4-ти и 5-ти април, съобщават от пресцентъра на общината пред кореспондента ни от града.

На Лазаровден в специална шатра на площад „Тодор Кирков“ първи ще спретнат седянка от Народно читалище „Христо Ботев – 1928 г.“ – с. Пресяка, ще се повеселим и попеем със самодейната певческа група „Българка“ (13.00 – 14.30ч.). След това (14.30 – 16.00ч.), е седянката на Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“ – с. Къкрина – на певческата група. В 16.00ч. започва седянката на Народно читалище „Васил Левски – 1924 г.“ – с. Умаревци, която ще продължи до 17.30ч.

Ловеч празнува Цветница цели пет дни

Пет дни празненства - това се очертава Цветница за Община Ловеч предвид подготвената програма за големия празник, предаде кореспондентъ...

На Цветница със своите седенки на Ловеч гостуват групата за автентичен фоклор „Тарамбера“ при Народно читалище „Хлевенец“ – с. Хлевене (13.00 – 14.30 ч.), женската певческа група за изворен фолклор към Народно читалище „Пробуда – 1909 г.“ – с. Брестово (14.30 – 16.00ч.), и женската певческа група към Народно читалище „Просвета – 1934“ – с. Скобелево, и самодейци от селото (16.00 – 17.30ч.).

Идеята на организатора на празника – община Ловеч, е чрез тези седенки да се създаде алтернативно забавление за младите хора, като се свържат православие, фолклор и съвременна култура.

Седенките като събиране са изчезнали в средата на 20-ти век. Навремето те са били мястото, където момите и момците отивали, за да научат нещо от другите, да се веселят, да пеят, да играят или просто да поговорят с дружки и приятели. Някога разказите на старите са били като пътеводител в живота на младите. Сега седенките може да се видят единствено като възстановки на обичаите ни отпреди години.

Снимка: Архив

Ловеч традиционно дава шанс на занятчии да покажат майсторството си

Записването на занаятчии и търговци за участие в традиционното пролетно изложение на художествените занаяти в Ловеч – "Цветница" ...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини