Уникален фестивал в село Долен

21940
Уникален фестивал в село Долен

След два месеца сатовчанското село Долен ще е домакин на многожанровият фестивал „Transfiguration". Стопаните на хотели и къщи за гости в селището стягат базите си за участници и гости. Събитието ще се проведе за първи път от 6 до 9 август.

„Няма да успеем да настаним всички тук. Дори ще спят повечето в курорта Огняново в съседната община Гърмен. Очакваме изпълнители от много държави и поне 5000 туристи. В основата на това мащабно мероприятие са столичани, които имат вили в селището ни", заяви кметицата на Долен Валентина Мицикулева, предаде Стандарт нюз.

Осем държави се събират на фестивал в Балчик

Изпълнители от 8 европейски държави ще участват в петото издание на международния хоров фестивал "Черноморски звуци", който се открива ...

Целта на форума е да накара посетителите да загърбят обичайното и градската суета, за да се докоснат до духовното, да се слеят с чистотата на планината, да усетят българската древност, да се срещнат със звуците, красотата и цветовете на Балканите.

По време на фестивала ще има 2 сцени - голяма, амфитеатрална, и една по-малка, разположени в двата края на селото над река Безименна. Те ще са изцяло от естествени материали - дърво, камък, глина, така че да се впишат в естествената среда на архитектурния резерват Долен.

Ще има обособени места за хранене, щандове с алкохолни и безалкохолни напитки, детски кът. Предвидено е и пространство за палатки, като къмпинг зоната и паркингите през четирите дни ще бъдат безплатни за притежателите на билети за събитието.

Програмата на фестивала включва музикални сесии, работилници за древни занаяти – грънчарство, тъкачество, прожекции на филми. Сред музикантите са групи и диджеи от България, Турция и Гърция.

Балкански фолклорен сватбен фестивал в Етъра

Балкански фолклорен фестивал „Сватбата – единство и многообразие” ще реализира АЕК „Етър” в рамките на ...

Ще свири виртуозният ни музикант Теодосий Спасов с електро-етно проекта Бalkansky, етно-ембиънт групата „Исихия", рок изпълнителите от „Smallman", "Villagers of Ioannina City" (Гърция), магическите музиканти от „Irfan", етно проектът "Кайно Йесно Слонце" и много други.

По време на фестивала ще бъде и премиерата на документалния филм "Това е България". Лентата ще покаже едни от най-красивите, непознати, мистични и загадъчни местта в България, снимани в продължение на 3 години по суша, въздух и вода.

Община Сатовча се надява да привлече туристи и да продължи да развива фестивален туризъм. „Трябва да представим региона като модерна, иновативна и конкурентоспособна дестинация, за да идват туристи насам. През месец май имахме щанд в София на форума „Зелени дни". По време на събитието се продадоха много билети за участие на предстоящия фестивал в Долен. Огромен интерес има освен от всички краища на България, също така и от Германия, Гърция и Сърбия", увериха от кметството в общинския център.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com