Уникална ортопедична операция претърпя 36-годишна жена в УМБАЛ "Свети Георги"

36593
Уникална ортопедична операция претърпя 36-годишна  жена в УМБАЛ "Свети Георги"

Уникална за Южна България операция извършиха лекарите от Клиниката по ортопедия и травматология на УМБАЛ „Свети Георги” в Пловдив. 36-годишната пациентка е пострадала при катастрофа в Кърджали и е била приета в местната болница с тежка тазова фрактура – цялата дясна половина на таза е била счупена на няколко места. Поради сериозността на травмата се наложило спешното й транспортиране до УМБАЛ „Свети Георги“ в Пловдив, съобщиха от здравното заведение.

Никога такъв тип счупвания не се оперират по спешност. Пациентите с подобни травми изпадат в хеморагичен шок и не могат да бъдат оперирани, докато състоянието им не се стабилизира напълно, обясни сериозността на случая проф. Владимир Ставрев, началник на Клиниката по ортопедия и травматология в Университетската болница. По думите му, след два дни преливане на кръв и лечение, състоянието на пострадалата жена се стабилизирало и това позволило на лекарите да я оперират на 18 юни.

Нов ехографски апарат ще има родилното отделение на Великотърновската болница

16 500 лв. бяха събрани по време на благотворителната вечер на „Бяло лято” във Велико Търново. Те ще бъдат дарени на ак...

Петчасовата операция е извършена от екип под ръководството на проф. Владимир Ставрев, включващ още: д-р Иван Чирпъков, анестезиолог доц. Казийска и ст. сестра Маргарита Стоянова. Поради сложността и спецификата на интервенцията е повикан и специалист от Клиниката по съдова хирургия – д-р Евгений Иванов, казаха от Университетската болница в Пловдив. И подчертаха, че за първи път подобна операция се извършва в лечебно заведение извън столицата.

Хирургическата интервенция е извършена чрез „достъп на Стопа“ – лекарите са преминали през т.нар. „корона на смъртта“. Това е зона с много дебели кръвоносни съдове, което прави операцията високорискова, обясни проф. Ставрев, като добави, че засягането на бедрената артерия или вена води до кръвозагуба от приблизително литър и половина за две минути, което може да е фатално за пациента.

По време на операцията на жената са поставени три специални рекунструктивни плаки с винтове. Според проф. Ставрев стабилната вътрешна фиксация и незабавното раздвижване, които лекарите са приложили при тази пациентка, са най-съвременното лечение за подобни травми. До скоро случаи като този са лекувани чрез екстензии, при които пациентът е прикован на легло в продължение на 2-3 месеца с тежести, които да разпънат засегнатите кости, обясни началникът на Клиниката по ортопедия и травматология.

Благодарение на лечението и постоянните грижи на лекарите в УМБАЛ „Свети Георги” 36-годишната жена се възстановява бързо и ще бъде изписана след 5-6 дни. Тя няма да може да стъпва на оперирания крак в рамките на месец, но след това ще се възстанови изцяло и ще се движи напълно нормално, казаха от здравното заведение.

Четирима български ученици с отличия от едно от най-престижните състезания по наука и инженерство в света

Четири от общо петимата български ученици, които представиха България на най-голямото състезание за наука и инженерство в света - Intel...

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини