В Копривщица ще поставят балкански рекорд за най-голяма лютеница

77894
В Копривщица ще поставят балкански рекорд за най-голяма лютеница

По време на Националното гайдарско надсвирване "Златна българска гайда" Копривщица 2014 на 7 септември, на изгрев слънце, ще започне опита за поставяне на балкански рекорд за "Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава".

Тя ще бъде направена по традиционна българска рецепта с домати, печени чушки, патладжан и моркови и ще тежи 1500 кг. Цялото количество ще бъде приготвено на жив огън от букови дърва в най-голямата тава за традиционно сладко и лютеница, правена до сега - "Юнашката тава".

Копривщица е едно от най-посещаваните места в България

Копривщица е едно от най-посещаваните от туристи места в България. През 1952 г. е обявен за единствения град музей в страната. От...


Тавата е произведена от пловдивска фирма от специална стомана и тежи 270 кг. с диаметър 2 метра. Може да побере над 1700 кг. сладко или лютеница. Задно с нея бяха направени и две по малки тави.

Балканския рекорд за "Най-голямата лютеница на Балканския полуостров, приготвена в една тава" се осъществява по програма "Балканска книга на рекордите" на фондация "Национален тръст за съхранение на културно историческото наследство България". До момента има поставени 8 балкански рекорда, свързани с традициите и историята.

Всеки желаещ ще може да си закупи от рекордьорската лютеница. След официално лабораторно изследване рекордьорската лютеница ще се разпространява под марката "Златна българска гайда". На етикета ще има QR код и всеки ще може да чуе победителя от Гайдарското надсвирване "Златна българска гайда".

Представиха шестте нови български кандидатури за ЮНЕСКО

„Двугласното пеене в град Неделино”, „Песента – минало, настояще и бъдеще” на читалището „Св. Св. К...

10 процента от приходите от балканския рекорд ще бъдат внесени по сметка на благотворителната кампания "Децата и традициите".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини