В НИМ откриха мощите на четирима светци

22473
В НИМ откриха мощите на четирима светци
Снимка: Getty Images / Guliver

Инкрустирани слепени кости на четирима светци откриха при реставрация на мощехранителница. Те са били в правоъгълна ниша под изображение на Св. Богородица. Мощехранителницата е от т. нар. секретен фонд на Националния исторически музей (НИМ), съобщават от музея.

От надпис на гръцки език става ясно, че това са: „Мощи свети на Св. Дионисий, Св. Панталеймон, Св. Параскева и Св. Харалампий. Манастир Косиница".

Италия ни даде мощи на Св. Николай Чудотворец

Посланикът на България в Италия, Марин Райков, е съобщил на директора на Националния исторически музей Божидар Димитров, че е получил...

Мощехранителницата е изработена от сребро и злато с висока проба. Завършена е от йеромонаха Серафим на 25 март 1821 г., както добре личи от отлично съхранения надпис отново на гръцки език.

Манастирът „Св. Богородица Косиница" се намира и днес край град Драма (Гърция). От НИМ обясняват, че той е основан през Средните векове сред българска етническа общност и затова има българско име. Гърците, водени от своя патриотизъм, са го прекръстили на „Ейкосифиница" (20-те палми) и настояват, че винаги се е казвал така. Както личи не само от тази мощехранителница, но и от други документи, манастирът винаги се е наричал Косиница, категорични са от Националния исторически музей.

От музея припомнят, че през 1917 г. български разузнавачи, начело с Богдан Филов, прибират в София част от църковната утвар на манастира, включително и тази мощехранителница. Всичко това е засекретено в специален фонд, тъй като съгласно Ньойския договор трябвало да го върнем на Кралство Гърция. Разсекретяването им се извършва през 1992 г. от Божидар Димитров, съгласно договор с Гърция от 1964 г., когато всичко това става наша законна собственост.

От музея вярват, че изключителното откритие със сигурност ще развълнува християнския свят, така както това стана при откриването на мощехранителницата с мощите на Св. Иван Предтеча преди пет години.

Мощи на Св. Николай Чудотворец ще бъдат дадени на България от Италия

Мощи на Св. Николай Чудотворец ще бъдат дадени на България  от Италия, съобщиха от Националния исторически музей. Българският п...

Мощите ще бъдат изложени за поклонение в Националния исторически музей - в централната зала на националната съкровищница. Работещите с тях реставратори твърдят, че досега мощите им премахвали всякакви болежки и им вдъхвали странен прилив на сили и радостни чувства.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com