Варна пази най-старото злато в света

69377
Варна пази най-старото злато в света
Снимка: БГНЕС

Съкровищата на Варненския халколитен некропол са най-голямото количество обработено злато от V хилядолетие пр. Хр. в света.

Варненският халколитен некропол е открит през 1972 година съвсем случайно по време на прокопаване на канал. Неговото съществуване се отнася към края на 5 и началото на 4 хил. пр. н. е.

От начало, когато археолозите започнали своите изкопни работи, не предполагали изобщо какво невероятно съкровище се крие под земята. Постепенно обаче били разкрити повече от 290 гроба, останали от епохата на енеолита и много от тях изобилствали от златни предмети . Тази истинска находка изиграла важна роля за развитието на българската археология.

Разкопките на некропола продължили дълги години и били ръководени от археолога Иван Иванов. Проучената територия заемала площ от 7500 кв. м и били намерени над 3000 златни предмета, които тежали близо 6 кг и представлявали изключително красиви украси и съдове. Интересното е, че в някои от гробовете, в които са открити златни предмети, имало човешки скелети, но в други липсвали такива. Тук били разкрити както много богати гробове, така и много бедни, но това, което е достигнало до нас, независимо малко или много, е изключително ценно.

Един от най-богатите гробове бил на мъж с ръст около 1,70 метра и в него са намерени близо 1000 златни находки с общо тегло 1,5 кг. Голяма част от тях представлявали обици, гривни, колани, два медни чука-скиптри, покрити целите със златно фолио и още много други. Учените смятат, че този мъж някога е бил цар-жрец, заради пищния инвентар, намерен тук.

Източник: БГНЕС

Милен Русков бе отличен с Наградата на ЕС за литература за 2014 г.

Българският писател Милен Русков е един от носителите на Наградата на ЕС за литература за 2014 г за романа си "Възвишение". Това съоб...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини