Върнаха три безценни монети на Общинския исторически музей - Ивайловград

125886
Върнаха три безценни монети на Общинския исторически музей - Ивайловград

„Имам прекрасна новина от днес и тя е, че три от шестте, изключително ценни намерени билонови монети, ще бъдат върнати в Общинския исторически музей - Ивайловград. Това обеща за ивайловградчани и гостите на града, проф. Божидар Димитров - директор на НИМ - София, в телефонен разговор, който проведох с него” –  каза Кметът на община Ивайловград, Диана Овчарова.

Тя сподели още: „От сега мога да кажа, че това ще бъдат най-ценните експонати, които ще красят нашия музей. Изключително съм удовлетворена, защото туристите ще свързват Ивайловград не само с антична вила "Армира",  а ще посещават музея и другите обекти, по които се работи - "Родостица" и "Лютица". Изказвам благодарността си към археолозите Бони Петрунова, Гергана Кабакчиева и Ивайло Кънев и се радвам че съм човекът, предложил проф. Божидар Димитров за почетен гражданин на Ивайловград.”

Бронзовият съд с шест редки билонови монети (билон: сплав от злато и сребро) бяха открити на 12.08.2014 г. по време на поредната експедицията на археолога Ивайло Колев, която проучва крепостта „Родостица” край Ивайловград.


Последователни в действията и целите си, Община Ивайловград и Националния исторически музей в София, в лицето на неговия директор проф. Божидар Димитров и тази годинапровеждаме редовни археологически разкопки.Малкото съкровище е намерено в голямата средновековна сграда, на която учените се натъкнаха през миналото лято.Шестте монети (сплав от сребро и злато) са в отлично състояние.Според нумизмати те са от времето на византийския император Йоан ІІІ Дука Ватаци, тоест от началото на ХІІІ век.

С огромно вълнение арх. Ивайло Кънев показа монетите първо на кмета на общината, а след това разказа пред екипа ни за впечатляващото откритие:

Откриха средновековна сграда край Ивайловград

Един от основните археологически обекти, финансирани изцяло от Националния исторически музей /НИМ/, е средновековната крепост "Балъкд...

„Тези монети са изключителна рядкост, особено такова количество намерено на едно място. Те са византийски. От лицевата им страна има релефно изображение на светец войн с меч и император, които заедно държат кръст, а от обратната страна е образът на Христос Вседържител. Съда, в който ги открихме е нетипичен и до момента в Европа не е откриван подобен. Той представлява медни ленти, които са скрепени с нитове, изключително груба изработка. От началото на разкопките този сезон до момента открихме около 70 артефакта, от които и два бронзови пръстена, които са много редки, защото до този момент пръстени не сме откривали дори и в погребенията.”

Още едно доказателство, че Ивайловград не е случайно място, а предпочитана туристическа дестинация и ще се развива като водеща такава. Днес, вече го виждаме - по туристите, по гостите, по засиления интерес към него... за Ивайловград вече се говори.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com