Християни или мюсюлмани – човешката добрата не признава религия, само морал

59730
Християни или мюсюлмани – човешката добрата не признава религия, само морал
Снимка: Bulgariatravel.org

Състраданието и милосърдието в днешното сурово за България време са все по-рядко срещани човешки добродетели. И въпреки това тези добродетели съществуват – единствено е по-трудно в забързаното ни ежедневие да ги открием и покажем като медии.

Доброто дело не остава невъзнаградено – а кой, ако не църквата, е предопределена да върши добрини?  И макар в последно време Българската православна църква по-често да присъства в новините със скандални материали, един неин представител е готов да направи голямо добро – стига да му бъде оказана и малко подкрепа.

Жителите на Телиш са изпратили до институциите декларация срещу настаняването на бежанци

Декларацията против настаняването на бежанци в Телиш не претърпя промени, предвид неофициалната информация, която получихме, каза Петя ...

Преди около два месеца игуменът на Лопушанския манастир отец Сионий обяви публично, че неговата обител е готова да приеме бежанци. Пред Actualno.com той каза, че манастирът може да даде убежище за 15-20 души и че светата обител е готова за прием на тези хора – няма нужда от някакви пари или средства за ремонт. Отецът потвърди, че Българската православна църква (БПЦ) е откликнала на инициативата му и е осигурила необходимото – храна, дрехи и т.н. Той обаче каза, че досега Агенцията за бежанците (ДАБ) не е пренасочила никого към Лопушанския манастир.

Actualno.com се свърза с агенцията и постави следните три въпроса относно ситуацията:

1. Знаела ли Агенцията за бежанците, че има български манастир, който е готов да даде убежище на бежанци?

2. След като вече ДАБ е наясно, какво ще предприеме?

3. Има ли някаква законови, нормативни или административни пречки да бъдат пратени бежанци в Лопушанския манастир, след като игуменът му дава разрешение?

Петзвезден хотел "приюти" кръгла маса за проблемите на бежанците

Проблемите и условията на живот на бежанците в България ще се обсъждат на кръгла маса през следващите два дни. Интересен факт обаче е, ...

Отговорите на г-н Николай Чирпанлиев, председател на ДАБ, са следните:

1. Официално в ДАБ не е постъпвал въпрос или предложение за настаняване на бежанци в Лопушанския манастир. Преди назначаването ми за председател са били водени разговори сред служителите в агенцията по повод на медийни изявления, но нищо повече не е било направено.

2. След като ДАБ е уведомена, предстои да вземем решение. Това решение ще бъде взето, след като се запознаем със становището на двете страни – на манастира и на бежанците. Игуменът на манастира би могъл да напише писмо до г-н Чирпанлиев. Засега ние не знаем какво е неговото мнение, защото медийната информация не може да се смята за достоверна. Търсещите закрила в центровете за бежанци ще бъдат питани дали желаят да се заселят в Лопушанския манастир. Без тяхно изрично желание ДАБ няма право да ги разселваме където и да било. След като изразят желание да се заселят другаде (в случая - в манастира), те няма да имат право да получават от държавата паричната помощ в размер на 65 лв., защото ще се смятат за "лица, настанени на външни адреси за своя сметка".

3. Законови пречки няма, но подобна ситуация натоварва администрацията на бежанските центрове. Директорите (комендантите) ще трябва да организират процеса за издирване на желаещи (вероятно християни), транспортирането и настаняването им. Възникват проблеми с превода, с охраната и защитата на тези хора срещу възможни нападения на хулиганстващи ксенофоби, на екстремни "патриоти", националисти и др. фашизоидни индивиди.

В инициативата на отец Сионий като възможно убежище за бежанци влиза и Чипровският манастир. В него обаче през зимата няма вода, затова сега там не могат да приемат хора.

Столипиново - разпределителен пункт за имигранти

Недобрият контрол на границата с Турция по отношение на бежанците и имигрантите отдавна се превърна в критика особено на националистиче...

На въпрос на Actualno.com дали хората от близкото до Лопушанския манастир село Георги Дамяново имат нещо против сирийски бежанци да дойдат в светата обител, отец Сионий заяви, че хората са добронамерено настроени и няма проблеми. Епископът уточни, че няма проблем и относно вярата на бежанците – дали са мюсюлмани или християни. Ние самите сме християни и е редно да окажем помощ, подчерта той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини