Музей на кукера ще привлича туристи в Симитли

3931
Музей на кукера ще привлича туристи в Симитли
Снимка: БГНЕС

Музей на кукера ще отвори врати в община Симитли до края на тази година. Все още се търси най-подходящото помещение. Не е изключено то да бъде не в самия град, а в село Крупник, където тази традиция се тачи от малки и големи.

Ще бъдат подредени най-различни кожени костюми, чанове, сурати и други атрибути, характерни за маскираните мъже в региона. Ще се назначи на работа човек, който е специалист в тази област, защото ще трябва да полага ежедневни грижи за експонатите в музея. На по-късен етап се предвижда общината да кандидатства по европейски проект, за да се построи голям и модерен музей. Той ще бъде пътуващ и всички изложени в него вещи ще бъдат представяни в различни градове на страната, а и зад граница, предаде Стандарт нюз.

Ямбол се подготвя за най-голямото кукерско сборище

От 25 до 28 февруари Ямбол отново ще бъде „земя на кукерите“ със 17-ото издание на Международния маскараден фестивал &bdquo...

Ще се експонират сечива и уреди – стан, рало, хурка, маша, които ползват в своите представяния маскираните мъже, жени и деца от региона. Целта е да се покаже на посетителите красотата на тази отколешна традиция по нашите земи.

С новата придобивка ще се привлекат наши и чужди туристи в община Симитли, които ще идват, за да видят атрактивната сбирка. Те ще могат да се насладят на цялата магия кукерските игри и техните особености и чар. "Да си кукер не е нито лесно, нито евтино. Но нищо няма значение, когато си не само запален и пристрастен към тази родна традиция, а си луд по нея. Облечеш ли кожите, то е за цял живот. Тръпката и меракът да участваш в маскарадните игри никога не си отиват. А страстта, лудостта в добрия смисъл на думата, се предава от поколение на поколение", твърдят кукери от Симитли.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com