Октриват реставрираната крепост "Перистера" край Пещера на 22 май

46362
Октриват реставрираната крепост "Перистера" край Пещера на 22 май
Снимка: Марица

Реставрацията на средновековната крепост „Перистера” край Пещера приключи и тя ще бъде официално открита на 22 май, каза Димитър Павлов от администрацията в Пещера, предаде Фокус.

„Крепостта сме я затворили отвсякъде и в нея не се допускаха туристи по празниците. Целта е да я опазим, защото интересът е невероятен, постоянно се качват хора горе и строителите не могат да си довършат последните неща, които изискват време”, добави Павлов.

Откриха обновената пернишка крепост "Кракра"

Визуализираната пернишка крепост "Кракра" бе официално открита днес. На кмета на общината Росица Янакиева бе връчено удостоверение за п...

Той уточни, че предстои приемане на акт 16, без който също не може да се приемат посетители. „Има си някои законови разпоредби, които трябва да изпълним, за да може от 22 май с прерязването на лентата хората да имат възможността да се радват на нашите постижения в областта на културния туризъм. Извършват се довършителни работи и по Информационния център към крепостта, но сме сигурни, че през оставащите дни ще се справим с всичко и обектът ще е в много добро състояние. Дъждовете от последните дни поразвалиха доста неща – имаше свличания на пръст по пътеката, но ги отстранихме и почистихме”, добави Павлов.

Дейностите по реставрация бяха извършени по проект на стойност малко над 3.5 милиона лева. По него е възстановена цитаделата на крепостта с идеята тя да се превърне в култов и археологически парк. Изградени са два подхода към крепостта - от северозапад и югоизток. Предстои експониране на предметите, открити при разкопките в музей на открито.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини