Пловдив ще е домакин на най-престижния независим винен конкурс в света

4978
Пловдив ще е домакин на най-престижния независим винен конкурс в света
Снимка: Gettyimages

Специалисти от над 50 страни в света проявяват интерес към България като домакин на най-престижния независим винен конкурс в света - Concours Mondial de Bruxelles, който ще се проведе от 28 април до 1 май 2016 г. в Пловдив.

Основната програма включва запознаване с типични български сортове и професионални дегустации, а съпътстващата - посещения на винарски изби и лозя, и културно-исторически забележителности в страната. За половин дневната обиколка на Пловдив ще бъдат изготвени различни по тематика маршрути.

„Желанието на журито (енолози, сомелиери, винени журналисти) и на вносителите на вино да посетят определен район в следконкурсната програма никога не е било толкова голямо. Записваха се хора от 10-15 националности. Интересът към България сега е огромен. Истински рекорд в над 20-годишната история на Конкурса“. Това заяви Томас Костенобъл, директор на Concours Mondial de Bruxelles, на пресконференция днес.

„Професионалисти от цял свят ще опитат качествено българско вино, за което знаят малко, и ще се докоснат до културата на държава, която не познават достатъчно добре“, коментира Меглена Михова от „Пробежекс“ (Probegex), официалният партньор на Concours Mondial de Bruxelles в България. Тя допълни, че над 20 български винопроизводители са заявили участие в основната или съпътстващата програма на Конкурса.

Страната ни е избрана за домакин на конкурса поради две основни причини. „На първо място - силната мотивация на българите да се ангажират с провеждането на конкурс от световна величина. На второ място – нашата амбиция да покажем една нова, малко известна, но автентична и модерна винена култура“, поясни Томас Костенобъл.

Пловдив пък е предпочетен, защото е център на един от най-важните лозаро-винарски райони в България (Тракийската низина) и защото има инфраструктура (места за дегустации, хотели, летище и пр.).

Събирането на мостри за участие в надпреварата вече е в ход, досега са получени около 300 мостри на вина от държави- традиционни производители на вино. Крайният срок за регистрация е 4 март тази година. Българските вина ще се съревновават за медали с над 9 000 вина от 55 държави.

23-тото издание на Concours Mondial de Bruxelles в Пловдив се организира от Probegex в сътрудничество с община Пловдив, Министерство на туризма, Министерство на земеделието и храните и Националната лозаро-винарска камара.

Concours Mondial de Bruxelles е най-престижният независим винен конкурс в света, единственият пътуващ конкурс в Европа и единственият международен конкурс, в който се прави допълнителна проверка на наградените вина, за да се гарантира последователност при качеството. Сред градовете-домакини на Concours Mondial досега са били Лисабон, Маастрихт, Валенсия, Палермо, Люксембург, Гимараеш, Братислава, Йезоло и др.

3.7 милиона лева е приходът от Синята зона в Пловдив за 2015 г.

3.7 милиона лева е приходът от "Синя зона" за 2015 година, съобщи кметът на Пловдив Иван Тотев. Разходът е около 2 млн. лева, уточни гр...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини