Пускат свободен вход за Европейските купи по ски

7742
Пускат свободен вход за Европейските купи по ски
Снимка: Getty Images/Guliver

Една от актуалните звезди на световната купа в алпийските ски Петра Влъхова (Слвк) ще участва в два от четирите старта за Европейската в България от 9 до 13 февруари. Това стана ясно на днешната пресконференция на Българска федерация ски и организаторите от Пампорово и Боровец. Засега Влъхова, която спечели слалома за Световната купа в Оре този сезон е заявила, че ще кара в гигантските слаломи на Боровец (12-13 февруари).

Освен нея се очакват и още много от водещите състезателки през сезона да пристигнат в България за участие в предстоящите 4 старта от Европейската купа по ски алпийски дисциплини в Пампорово (9-10 февруари) и Боровец (12-13 февруари). Родопският курорт ще приеме на писта "Стената" два слалома, а в Рила дамите ще карат гигантски слалом на писта "Попангелов". За първи път България приема в един сезон, не един, а цели 4 старта от Европейската купа и то в два курорта. Организатор на състезанията са БФски, "Пампорово" АД, "Бороспорт" с подкрепата на ММС и генералните спонсори на федерацията, предаде Стандарт нюз.

100 нарушения в зимните курорти засече КЗП

От началото на декември Комисията за защита на потребителите (КЗП) е извършила 1200 проверки в туристическите обекти на зимните ни куро...

"Изчакваме до последно заявките на отборите, за да имаме пълна ясното около участничките. Ние ще се представим с 5 състезателки, като Мария Киркова е единствената по-опитна, останалите са млади надежди и тяхната задача ще е да се класират поне в Топ 40. Всички са добре дошли следващата седмица на тези стартове. Входът е свободен, нека да подкрепим нашите участнички и и да приветстваме едни от най-добрите в световните алпийски ски", коментира по време на пресконференцията Георги Бобев, вицепрезидент на БФСки.

Участие в Пампорово вече е потвърдила и втората в ранглистата за ЕК в дисциплината слалом Елизабет Вилибалд (Гер). Очаква се до приключването на заявките това да направи и лидерката в класирането Катарина Галхубер (Ав).

Общо за стартиране в родопския курорт са се записали 45 състезателки от 12 нации. С най-голям отбор засега ще са от Швеция - 7 алпийки. България ще бъде представена от водещите си състезателки - Мария Киркова, Вера Асенова, Михаела Кехайова, Даниела Елинова и Ролита Стоименова. Все още обаче продължават да пристигат заявки за участие от цял свят, като се чака и потвърждение от лидерката за големия трофей в Европейската купа Марен Скьоелд (Нор).

За Боровец до момента са пратили заявки 41 алпийки от 9 нации. Най-голям е тимът на Швейцария - 10 алпийки. България ще бъде преставена от Мария Киркова, Даниела Елинова, Михаела Кехайова и Вера Асенова. Потвърдила е участие четвъртата в ранглиската Симоне Вилд (Швейц). Все още обаче се чакат заявките от Австрия и Италия, където са най-добрите в дисциплината.

"За първи път ще се проведат 4 старта за Европейската купа в България. Правителство винаги е подпомагало зимните спортове и по-специално алпийските ски. Сега финансовата помощ е 1.4 млн. лева – по 700 000 за всеки два кръга в курортите. Сигурен съм, че ще се справим, както винаги сме го правили-. Пожелавам успех на организаторите", заяви по време на пресконференцията министър Красен Кралев.

Зимните курорти, които всеки ски любител трябва да посети

Ако сте запалени скиори, но тази година искате да смените Банско с друга дестинация, не се тревожете - такива има предостатъчно. Разбир...

Скиор №1 на България за всички времена Петър Попангелов разкри, че пистата в Боровец на която ще се проведат гигантските слаломи е в много добро състояние, въпреки високите температури. "Радостно е че Боровец отново е домакин на състезания от висок ранг. Това е най-стария ни зимен курорт и чрез тези стартове той отново е на картата на световните зимни центрове. Дано и времето бъде с нас в дните на стартовете за Европейската купа", каза още Попангелов.

Виктор Гичев, директор на състезанията разкри подробности около подготовката на трасетата. "Топлото време не е толкова голям проблем, дори напротив – то ни позволи да подготвим още по-добре трасетата. В сряда приключи подготовката на пистата в Пампорово, а днес, четвъртък ще завършим трасето в Боровец. Направихме над 1 метър изкуствен сняг за да може всички да се спускат при равни условия. Очакваме по предварителни заявки 75 състезателки в Пампорово на слаломите и 70 алпийки на гигантските слаломи в Боровец", каза Гичев. Според него се очаква поне 10 много известни имена да пристигнат в България за стартовете.

"Това е третата Европейска купа, която организираме в последните години, заяви по време на пресконференцията Мариян Беляков, изпълнителен директор на "Пампорово" АД. - Вече натрупахме опит и към момента всичко по организацията и подготовката върви гладко. Това е най-безснежната зима в последните 5-6 години, но не се притесняваме. Трасето е отлично подготвено, писта "Стената" е в състояние да приеме дори старт за СК. Готово е тренировъчното трасе – писта 10 над "Стената" с дължина 400 м. Иначе самата писта за слаломите е с дължина 700 м".

Георги Кочов, изпълнителен директор на "Бороспорт" припомни на медиите, че това е 12-ата Европейска купа, който се организира в Боровец, но първа изобщо за жени. "Иначе дебютът в европейските купи на Боровец бе преди 39 години, когато аз и Пепи Попангелов бяхме сред участниците. Сега сме сред организаторите. Тогава пистата бе "Ястребец" 2, сега е на името на "Попангелов". Благодаря на Българска федерация ски и Министерството на младежта и спорта че съдействат такива стартове да бъдат у нас и ние като домакини да представяме пред света възможностите на нашите зимни центрове. Надявам се всичко да е ОК в края на следващата седмица. Наистина звучи куриозно, но затоплянето ни помогна да обработим пистата и да я направим още по-твърда. А пък и метеоролозите прогнозират застудяване, дори снеговалеж до стартовете", допълни Кочов.

Юри Копач, представител на един от генералните спонсори на БФСки - Дженерали заяви, че компанията подпомага ски-спорта и се радва, че се включваме в организацията на европейските купи в България.

Очакват 3-4% ръст на родния зимен туризъм тази година

Между 3 и 4% ръст на българския зимен туризъм се очаква тази година. Това каза Георги Николчев, председател на Асоциацията на собствени...

Според Преслава Владимирова (Порше България, представител на Ауди) компанията е тясно свързана със ски-спорта, не само в България, и в световен мащаб. "Обещаваме подкрепа и за тези мащабни състезания, каза Владимирова.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини