Ученичка спаси шофьор от градския транспорт от сигурна смърт. Глътнал си езика

11611
Ученичка спаси шофьор от градския транспорт от сигурна смърт. Глътнал си езика
Снимка: дарик

15-годишно момиче спаси живота на шофьор на тролейбус в Стара Загора, съобщава dariknews.bg. Група ученици, сред които и деветокласничката Мария Звездева Стоилова, в петък, 15 януари, се качили на тролейбус №2, за да отидат на тренировка.

По време на движение на шофьора му прилошало и тролеят застанал перпендикулярно на пътя. Кондукторката започнала да вика за помощ, а голяма част от пътниците изпаднали в паника.

Мария, която се намирала в задната част на тролея, се притекла на помощ на шофьора. Тя видяла, че той е паднал на волана. Повдигнала му главата, при което установила, че той е в безсъзнание. Ударила му два шамара, но мъжът не реагирал.

Ученичката забелязала, че шофьорът си е глътнал езика. Успяла е да му отвори устата и да извади езика преди да пристигне линейка.

"Никой не ме е учил специално как се оказва първа помощ. Но майка ми е астматичка и съм виждала как постъпват нейни приятели, когато е получавала, макар и рядко, припадъци - първо проверяват дали не си е глътнала езика. Така направих и аз, мъжът бе паднал по очи върху волана и наистина си беше глътнал езика. Беше почнал да пожълтява. Не ме беше страх, аз му отворих устата и извадих езика от гърлото му", разказа пред "24 часа" момичето, което учи в 9 "в" клас и тренира плуване.

Всеки трети българин е сядал пиян зад волана

Проучване, представено при старта на кампанията „Алкохолът е лош шофьор", показва, че всеки трети българин е сядал пиян зад волан...

То започнало да успокоява мъжа с думите, че сигурно е преуморен от работа и потърсило вода, за да го напръска с нея.

"Карам тролейбус от 18 години. На тръгване от последната спирка всичко беше нормално, шегувахме се с кондурката. На спирката до бившия ресторант "Тракия" в квартал "Кольо Ганчев", както обикновено, се качиха група ученици от Спортното училище, с тях в тролея винаги е весело. Внезапно, малко преди да стигнем до следващата спирка, усетих, че ми става много лошо. Едва успях да спра тролея, дори съм завил подсъзнателно вляво и съм препречил улицата - добре, че наблизо не е имало други автомобили и не съм ударил никого. После съм припаднал и не помня нищо. Когато се осъзнах, това момиче се беше надвесило над мен и ми бъркаше в устата, за да ми извади езика", разказа на свой ред шофьорът Филип.

Днес директорът на Спортното училище "Тодор Каблешков" в Стара Загора, в което учи деветокласничката, връчи на Мария благодарствен адрес с пожелание да бъде все така смела и отговорна.

На церемонията присъства и шофьорът на тролейбуса, който обсипа Мария с прегръдки и благодарности. „Жив съм благодарение на нея", не спираше да повтаря щастливият мъж.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини