Виюнът и белите чапли се завърнаха в Алдомировското блато

12344
Виюнът и белите чапли се завърнаха в Алдомировското блато
Снимка: БГНЕС

Изчезналата в почти цяла България змиевидна риба виюн е един от новите обитатели на Алдомировското блато. Виюнът живее в бавнотечащи води с тинесто дъно, където се заравя при неблагоприятни условия.

През последните години обаче той намалява застрашително в цялата страна заради замърсяването и пресушаването на блатата. Възстановяването на популацията в една от най-красивите защитени местности в близост до София – Алдомировското блато, се извърши по проект, финансиран от Оперативна програма „Околна среда 2007-2013“ Блатото бе зарибено със 17 хил. риби – освен змиорчета в него бяха пуснати шаран, лин, бабушка, червеноперка и костур, съобщава МОСВ.

Проектът за „Възстановяване и запазване на благоприятното състояние на защитените видове в ЗМ „Алдомировско блато“ и защитените зони в Сливница и Драгоман“ е за близо 1 млн. лв. и се изпълнява от община Сливница. Голямата битка при осъществяването му е периодичното пресъхване на блатото. За първи път това става през лятото на 2012 г., когато водата изчезва напълно. По-късно проучванията показват, че това се дължи на земетресението в Перник, отворило карстов тунел (понор). Той е запушен в края на 2013 г. и водната постепенно започва да се възстановява.

Така се пристъпва към зарибяването, а заедно с рибата в блатото се завръщат и птиците. В района вече гнездят белоока потапница, тръстиков блатар, дъждосвирци, голям воден бик и други защитени водолюбиви птици. Наскоро след зарибяването във влажната зона се настаняват и 20 бели чапли, на които природолюбителите могат да се наслаждават от две кули за наблюдение.

Снимка: архив

Учебници и тетрадки за 5126 лв. даряват на българско училище "Хр. Ботев" в Тирана

Учебници и тетрадки за 5126 лв. даряват на новооснованото българско училище „Христо Ботев” в Тирана /Албания/ издателството...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Добрите новини